Asistent medical cardiologie
În zilele noastre, sistemul cardiovascular este expus la tot mai multe riscuri pentru sanatate, unele afectiuni putând avea evolutie fatala, atunci când nu sunt tratate corespunzator sau la timp. Munca unui asistent medical specializat în domeniul cardiologiei este una care necesita o pregatire corespunzatoare, îndemânare, prezenta de spirit si viteza de reactie, întrucât starea pacientilor se poate agrava brusc si este necesara interventia imediata. Printre atributiile unui asistent medical care lucreaza în sectia de cardiologie sau în ambulator, într-un cabinet medical de cardiologie, se numara urmatoarele:
- monitorizeaza în mod constant functiile vitale ale pacientului, masurând valoarea tensiunii arteriale, a pulsului si, în unele cazuri, a glicemiei;
- atunci când este necesar, conecteaza pacientul la aparatura de monitorizare sau ventilatie, urmarind evolutia si raportând modificarile aparute catre medicul specialist sau medicul rezident;
- ofera sprijin pentru pacientii imobilizati sau greu deplasabili, în vederea efectuarii rutinei de igiena;
- administreaza tratamentul conform indicatiilor medicului specialist cardiolog;
- recolteaza si transporta probele biologice necesare efectuarii de analize de laborator (sânge, urina, exsudate etc.);
- efectueaza, sub îndrumarea si supravegherea medicului, explorari imagistice specifice, precum electrocardiograma (EKG) simpla, electrocardiograma de efort, monitorizarea cu dispozitiv Holter etc.;
- asista medicul cardiolog în timpul procedurilor de montare a stenturilor sau în timpul interventiilor chirurgicale de angioplastie, implant de stimulator cardiac (pacemaker), ori de implant defibrilator intern;
- atunci când pacientul necesita tratament chirurgical, asistentul medical se ocupa de pregatirea preoperatorie a pacientului, precum si de îngrijirea acestuia postoperator;
- supravegheaza respectarea de catre pacient a regimului alimentar recomandat de catre medic, atunci când este cazul. Spre exemplu, multi dintre pacientii cu afectiuni cardiovasculare au nevoie sa consume alimente cu un continut redus de sare si grasimi, pentru a mentine tensiunea arteriala, respectiv valorile lipidelor serice, în limite normale. În cazul pacientilor care sufera si de diabet, se va evita sau se va limita consumul produselor bogate în glucide;
- aplica manevrele de prim ajutor atunci când este necesar si informeaza medicul cât mai curând cu putinta.