ÎNREGISTRAREA NOULUI NĂSCUT
Naşterea se înregistrează la serviciul de stare civilă în a cărui rază administrativ-teritorială s-a produs evenimentul.
Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă din diferite motive nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere sau personalului din unitatea în care au luat cunoştinţă despre naşterea unui copil.
Înregistrarea nou - născutului se face în termen de:
• 15 zile pentru copilul născut viu
• 3 zile pentru copilul născut mort
• 24 de ore de la data decesului pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile.
Când declararea naşterii a fost făcută după expirarea termenelor prevazute de lege, dar înăuntrul unui an de la data naşterii, întocmirea actului de naştere se face cu aprobarea primarului, în baza unei declaratii scrise, în cuprinsul căreia se va menţiona motivul intarzierii - Formular
1 . Dacă declararea naşterii se face după trecerea unui an de la data naşterii, actul de naştere se întocmeşte în baza hotărârii judecătoreşti de înregistrare tardivă a naşterii, definitivă şi irevocabilă, care trebuie să conţină toate datele necesare înregistrării.
Înregistrarea naşterii copilului se face în baza declaraţiei verbale, prezentându-se următoarele documente:
• certificat medical constatator al naşterii
• buletine / cărţi de identitate ale părinţilor original + copie xerox
• certificatul de căsătorie al părinţilor original + copie xerox
Dacă naşterea a fost înregistrată în străinatate, se va urma procedura de transcriere a certificatelor procurate din străinatate.