Multe probleme oculare apar la varsta mica, pre-scolara asa ca este foarte important ca detectarea lor sa fie cat mai precoce.
Multe din aceste afectiuni pot fi prevenite si tratate.
Depistarea tardiva, la varsta scolara a ambliopiei, strabismului sau a altor afectiuni poate fi tardiva si cu sanse extrem de mici de vindecare.
Cand se recomanda un control oftalmologic pentru copii?
Atunci cand copilul sufera de o afectiune a ochilor, exista anumite semne care indica acest lucru.
Daca copilul nu poate mentine un contact vizual sau nu urmareste obiectele in miscare, un ochi fuge din pozitia normala de drept inainte, pupila este alba, ochiul este rosu si dureros, lacrimeaza in exces sau ochii oscileaza rapid dintr-o parte in alta (nistagmus).
Este extrem de importanta determinarea acuitatii vizuale a fiecarui ochi cu ajutorul unor teste specifice.
Cand trimitem copilul la oftalmolog?
Chiar in primele zile de viata, daca este prematur cu greutate sub 1500 grame si nu a fost examinat in maternitate sau daca prezinta anomalii oculare ;
Imediat, atunci cand prezinta semne de inflamatie oculara;
In jurul varstei de 1 an, preventiv, la toti copii, dar mai ales daca exista persoane in familie care poarta ochelari, au strabism sau afectiuni oculare ereditare.
In cazul in care copilul tau prezinta ochi rosii, acuza dureri de cap adesea, oboseala a ochilor sau alte eventuale probleme, acesta trebuie sa fie vazut de un medic specialist care va sti exact ce este de facut.