Parodontologia este partea de medicina dentara care se ocupa cu tratamentul bolilor ce apar la tesuturile de sustinere ale dintilor denumite generic parodontiu sau popular gingie si osul din jurul dintilor.
Exista doua conditii parodontale pe care le tratam, de obicei, in clinica noastra: boala parodontala si retractia gingivala. Boala parodontala (boala gingiei) este ce mai comuna cauza a caderii dintilor la persoanele adulte. Aceasta boala inflamatorie ataca gingiile, osul si alte structuri de sprijin ale dintilor.
Parodontoza este provocata de tartrul dentar, care este un film lipicios care se creeaza pe suprafata dintelui si, in cea mai mare parte, este format din bacterii. Produsele derivate din bacterii pot irita gingiile, cauzandu-le inrosirea, umflarea si sensibilitatea. Daca nu este indepartata zilnic, placa se intareste si formeaza tartrul din jurul dintilor. Acest tartru poate mari spatiul dintre gingie si dinte, facand mai dificila indepartarea placii formate.
Este posibil sa aveti parodontoza si sa nu aveti semnale de avertizare. Iata un motiv pentru care verificarile si examinarile dentare la clinica OMEGA OMNIDENT sunt necesare. Exista numeroase semnale care pot semnala inceputul unei boli parodontale si anume: • Respiratie urat mirositoare si gust neplacut persistente • Gingii care sangereaza dupa periajul sau curatarea dintilor cu ata dentara • Gingii inrosite, umflate sau fragile • Gingii retrase sau indepartate de pe dinti • Puroi intre dinti cand apasati gingiile cu degetul • Durere la mestecat • Dinti care sunt extrem de sensibili la cald sau la rece
Tratarea bolii parodontale poate varia in functie de cat de mult a progresat boala. Primul pas este curatarea in profunzime si detartrajul pentru indepartarea placii si a depozitelor de tartru de pe dinti. Suprafetele radacinii dintelui pot fi, de asemenea, netezite pentru a ajuta tesutul gingival sa se reataseze pe dinte si sa grabeasca procesul de vindecare.
In anumite cazuri, cand pungile parodontale au devenit prea adanci sau nu prea se vindeca, chirurgia parodontala poate fi necesara pentru a reduce adancimea pungii. O buna igiena orala zilnica si curatari dentare regulate pot diminua riscul dezvoltarii bolii parodontale.
Retragerea gingivala este o boala des intalnita la adultii tineri, care de altfel pot avea un parodontiu sanatos. Exista mai multe etiologii, cea mai comuna fiind periajul dentar agresiv si bruxismul (scrasnirea dintilor). Retragerea gingivala nu este numai inestetica, dar poate duce pana la pierderea dintelui. Poate fi tratata cu usurinta printr-o grefa gingivala. Doctorul nostru parodontolog va poate raspunde la orice intrebari in legatura cu aceasta procedura sau cu alte afectiuni parodontale relevante.