Este un palan care poate fi folosit in multiple aplicatii, echipat cu tehnologie de ultima ora. Pentru utilizarea acestui palan in conditii optime cu cele mai bune rezultate va rugam sa respectati cu strictete instructiunile din acest manual.
Echipamentul are garantie de 12 luni de la data cumpararii. La solicitarea unei reparatii in garantie este obligatorie prezentarea facturii, chitantei, sau a bonului fiscal fara de care garantia este nula. Partile componente suspecte de a avea deficiente cauzate de incorecta utilizare a echipamentului sau utilizarea necorespunzatoare a instructiunilor din acest manual nu sunt acoperite de garantie.
1. OPERARE IN SIGURANTA
!!!Va rugam sa cititi cu atentie urmatoarele instructiuni fundamentale de siguranta.
ACEST CATALOG DE PUNERE IN FUNCTIUNE, UTILIZARE si INTRETINERE este destinat pastrarii de catre responsabilul locului de munca astfel incat sa fie oricand disponibil pentru a fi consultat. Acest manual este considerat ca parte din echipament si impreuna cu acesta constituie referinte la EN 292/2. In cazul pierderii sau distrugerii acestui manual, acesta poate fi solicitat de la producator/importator.
Manualul contine informatii importante privitoare la pregatirea locului de munca, instalare, utilizare, intretinere si identificarea prin numerotare a partilor componente ale echipamentului.
Palanul de montat pe parti componente este schematic reprezentat la pag. 26 din catalogul original al producatorului, numerotarea acestora fiind facuta de la 1 la 85.
In orice caz este obligatoriu ca operatorul sa aiba o experienta adecvata si cunostinte despre echipament.
Pentru a asigura protectia operatorului pe durata functionarii si pentru o durata mare de viata a echipamentului, instructinunile acestui manual trebuie insusite impreuna cu instructiunile de protectie a muncii specifice locului de munca unde este folosit palanul in concordanta cu legislatia in vigoare (folosirea de haine si pantofi de protectie, casti de protectie, parapeti, si curele de protectie).
!!!Nu modificati in nici un caz structura metalica a palanului sau schema electrica a acestuia !
Producatorul nu isi asuma responsabilitatea in cazul nerespectarii legilor si instructiunilor care
reglementeaza utilizarea mecanismelor de ridicare, mai exact: utilizarea incorecta, deficiente ale sursei de energie, neatentie in pastrarea echipamentului, modificari neautorizate, nerespectarea partiala sau totala a instructiunilor continute in acest manual.
Avertisment: Operarea cu echipamentul de ridicat cere maximum de grija si abilitate. Cu acest echipament pot opera numai oamenii competenti care au primit informatiile si instructiunile necesare.
!!!Acest echipament este destinat pentru ridicarea materialelor in locurile unde se construieste.
!!!A nu se folosi pentru ridicarea oamenilor sau animalelor.
!!!A nu se folosi in spatii cu risc de explozie sau de foc, sau in sapaturi subterane.
2. INSTALAREA
FOARTE IMPORTANT IN UTILIZARE: Palanele model PRP 200/400 si PRP 500/1000 au un factor de utilizare S3 de 25%. CE INSEAMNA ACEST FACTOR? Acest factorpresupune folosirea palanului in conditii de functionare INTERMITENTA de exemplu 3 minute functionare si 9 minute pauza. Utilizarea palanului altfel decat in regim intermitent, S3 =25% duce la supraincalzirea acestuia si deteriorarea unor parti componente sau chiar la arderea motorului.
Astfel incat recomandam acest palan pentru medii de lucru care nu necesita utilizarea fara pauze a palanului. Operatorul va fi in mod exceptional informat asupra acestui aspect ca de altfel asupra tuturor instructiunilor din acest manual. Deteriorarea palanului din acest motiv il scoate din garantie.
1. Structura pe care echipamentul este montat trebuie sa suporte greutatea cu care este incarcat palanul iar tehnicianul responsabil cu punerea in functiune si instalarea palanului va verifica suportul de prindere, calculatia si toata instalatia metalica pe care acesta este montat, tavane, podea astfel incat sa existe siguranta ca acestea vor rezista fortelor generate de functionarea palanului in sarcina maxim admisa de palan.
2. Utilizatorul este singurul responsabil pentru corecta montare care trebuie sa fie stabila si sa aiba capacitatea de sustinere a sarcinii in functie de tipul de electropalan si in functie de legile in vigoare ale fiecarei tari. Sunt insa situatii in care poate fi utilizat numai un dispozitiv de sustinere al palanului, certificat, omologat, dispozitiv care poate fi furnizat de catre producator (importator).
!!!Daca echipamentul este montat pe schela, aceasta trebuie sa fie corect fixata.
!!!In timpul intregii operatii, echipamentul trebuie sa fie intr-o pozitie perfect orizontala pentru a preveni eventuale defectiuni in mecanismul intern al palanului. Verificati periodic daca suruburile 43 sunt bine stranse si fixeaza corect clemele 45 de prindere a electropalanului in consola de sustinere (catalog original - pag. 26).
3. ARANJAREA LOCULUI DE MUNCA
Locul unde se face ridicarea sarcinii trebuie sa fie protejat de catre un parapet de minim 1m inaltime care sa-l inconjoare. Asigurati-va ca drumul (traseul) incarcaturii este liber si luati masurile necesare pentru a preintampina trecerea persoanelor pe zona de incarcare. Delimitati zona de incarcare pentru a fi sigur ca nu este tranzitata in timpul operatiunilor. Respectati instructiunile de protectie a muncii in vigoare pentru Romania.
4. CONECTAREA LA RETEAUA ELECTRICA
*Asigurati-va ca tensiunea electrica este conforma cu datele de pe eticheta palanului.
*Asigurati-va ca tensiunea retelei nu are fluctuatii mai mari de ?10% si + 6%.
*Reteaua electrica va fi echipata cu un dispozitiv de protectie asupra sarcinii (siguranta) cu fir de impamantare.
*Daca este necesar un prelungitor electric acesta va avea in mod obligatoriu impamantare va suporta tensiunea si curentul solicitat de palan in functie de tipul acestuia asa cum e specificat in datele tehnice (figura 3).
*Nu folositi prelungitoare de tipul celor pe tambur.
Firul de trecere al curentului electric va fi unul pentru utilizari frecvente si cu o camasa de protectie anti abraziva.
5. INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE
FOARTE IMPORTANT IN UTILIZARE: Palanelemodel PRP 200/400 si PRP 500/1000 au un factor de utilizare S3 de 25%. CE INSEAMNA ACEST FACTOR ? Acest factorpresupune folosirea palanului in conditii de functionare INTERMITENTA de exemplu 3 minute functionare si 9 minute pauza. Utilizarea palanului altfel decat in regim intermitent, S3 =25% duce la supraincalzirea acestuia si deteriorarea unor parti componente sau chiar arderea motorului.
Astfel incat recomandam acest palan pentru medii de lucru care nu necesita utilizarea fara pauze a palanului. Operatorul va fi in mod exceptional informat asupra acestui aspect ca de altfel asupra tuturor instructiunilor din acest manual. Deteriorarea palanului din acest motiv il scoate din garantie.
*Nu ridicati incarcaturi mai mari decat capacitatea palanului respectand incarcatura maxima specificata a palanului (nu cea de pe carligul de sarcina).
*In cazul unei utilizari domestice (utilizari casnice) nu lasati echipamnetul gata de operare in prezenta copiilor.
*Nu trageti de firul electric pentru a-l deconecta de la retea (vezi figura 4).
*Protejati echipamentul de temperaturi scazute si inghet.
*Daca echipamentul are dificultati de ridicare a sarcinii nu insistati tinand apasat butonul de ridicare si gasiti o solutie mai buna (vezi capitolu 8).
*Nu incercati sa efectuati operatiuni de intretinere sau reparare a echipamentului in functiune sau cu stecherul cuplat in priza electrica.
*Nu folositi echipamentul in ploaie, furtuna sau conditii de vant puternic.
!!!Nu stationati sub incarcatura suspendata.
Inainte de a incepe lucrul asigurati-va de corecta infasurare pe tambur a cablului de sarcina din otel (vezi figura 5)
!!!Nu desfasurati complet cablul de pe tambur si nu infasurati niciodata firul in directie inversa prevenind astfel distrugeri ale opritorului de capat de cursa al motorului (poz.59) si a tamburului (poz.39).
Producatorul isi declina orice responsabilitate si anuleaza orice garantie in cazul distrugerii si/sau ruperii cablului de sarcina din otel, generate de infasurarea in sens invers pe tambur.
*Opriti desfasurarea cablului de sarcina cand apare partea marcata cu rosu a acestuia.
*Pastrati cel putin 3 infasurari de cablu pe tambur pentru a nu forta sistemul de prindere al capatului de cablu.
*Nu puneti mai mult de 23m de cablu pentru a preintampina probleme de infasurare a acestuia.
*Inlocuiti vaselina pinionului de reductie (tipul 1) la fiecare 80 de ore de lucru si vizualizati dintii pinioanelor uzati (procedura promovata de centrul de service autorizat).
*Inspectati dintii pinioanelor pentru a observa daca s-au petrecut modificari suspecte.
*Daca cablul de sarcina din otel arata suspect sau are deformari, uzuri suspecte trebuie inlocuit de catre un centru de service autorizat cu un cablu original, al producatorului, cu aceleasi caracteristici.
*Inainte de punerea in functiune verificati daca butonul alb SUS (UP), butonul negru JOS (DOWN) si butonul rosu de urgenta functioneaza corect.
*Este normala (corecta) functionarea palanului atunci cand fiind oprit pe durata sau in timpul coborarii sarcinii, aceasta va mai cobora cativa mm anuland forta inertiala.
*Palanul are un dispozitiv termic de protectie care in cazul in care motorul se supraincalzeste este automat oprit el nu poate fi repornit decat dupa ce se raceste suficient.
*Nu impingeti sau trageti cablul sau incarcatura catre lateral.
*Evitati secventele de pornire si oprire rapida a echipamentului.
*Utilizati manusi pentru manipularea sarcinii.
*Nu ridicati sarcini care sunt ancorate sau blocate.
*Asigurati-va ca nu exista posibilitatea ca parti din incarcatura sa se desprinda pe durata ridicarii.
*Nu puneti mana sau parti ale corpului intre tamburul palanului si cablul incarcat pe durata operarii, parti care pot fi prinse avand ca rezultat raniri grave.
*Pozitia operatorului si conditiile de iluminare trebuie sa ofere o perfecta vizibilitate pe toata durata operarii echipamentului.
6. INTRETINEREA
Atentie !!! Intretinerea se face numai dupa oprirea echipamentului desprinderea sarcinii din carlig si deconectarea de la reteaua electrica.
Reparatiile vor fi facute numai de personal calificat in centrele autorizate de importator.
Se vor utiliza numai piese de schimb originale.
*Pastrati avertizarile si etichetele de pe palan lizibile.
!!!Verificati eficienta franei motorului electric la fiecare 6-7 zile.
*Inlaturati orice reziduri depuse pe echipament urmare a operarii lui cu sarcini de natura diferita.
*Pastrati operational tot timpul intrerupatorul general al motorului (poz. 64).
*Verificati sistematic firul electric, de fiecare data cand puneti echipamentul in functiune.
Verificati vizual zilnic cablul de sarcina si inlocuiti-l daca apar deficientele 1 ? 2 ? 3 indicate in figura 6.
!!!Inspectati cablul cu grija la fiecare 3 luni si inregistrati rezultatele pe tabelul atasat instuctiunilor de folosire.
!!!Pentru siguranta muncitorului faceti o verificare completa a echipamentului odata pe an pentru a evalua situatia acestuia, daca a fost corect folosit si intretinut si inregistrati rezultatele pe tabelul atasat Instructiunilor de folosire.
!!!Inspectarea echipamentului si a cablului este obligatorie daca aceasta este folosit cu incarcaturi mai mari de 200 kg.
7. PROBLEME IN UTILIZARE
*Daca aveti probleme contactati un centru de service autorizat.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.