Ghidul Serviciilor
Clinica De Oftalmologie Ophtamax Ploiesti
inapoi la firma 42190 vizite
Poza OCT - Tomografie in coerenta optica
Foto

 

Ce este OCT?

OCT este o tehnică de înaltă rezoluţie, capabilă să obţină o scanare obiectivă, cantitativă a papilei nervului optic, maculei (zona cea mai importantă a retinei, resposabilă de vederea centrală) şi regiunii din jurul papilei, folosind principiul interferometriei în coerenţă joasă.

Principiul OCT este analog echografiei, diferenţa fiind că foloseşte lumina în locul ultrasunetelor.

 

Care sunt avantajele OCT?

 

OCT în afecţiuni maculare

OCT este util în diagnosticarea şi urmărirea în timp a bolilor maculare:

Degenerescenţa maculară legată de vârstă

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este cauza principală de pierdere severă a vederii centrale la pacienţii în vârstă de peste 50 de ani. Exista doua forme ale bolii: exudativă (umeda) - cu evoluţie rapidă şi pierdere severă a vederii - şi forma atrofică (uscată) - cu evoluţie lentă, în ani de zile. Forma umedă beneficiază de tratament (injecţii intravitreene cu Avastin), care este cu atât mai eficient cu cât este făcut mai precoce în cursul bolii. OCT-ul permite diferenţierea acestor două tipuri de boală şi dă posibilitatea intervenţiei rapide cu tratament pentru stoparea evoluţiei afecţiunii şi în unele cazuri recuperarea parţială a vederii pierdute.

Edemul macular de diverse etiologii (diabet zaharat, tromboză de venă sau de ram venos retinian etc.)

Edemul macular clinic semnificativ poate să apară la pacienţii cu diabet zaharat indiferent de stadiul retinopatiei diabetice. Este foarte important să fie diagnosticat şi tratat la timp pentru ca în felul acesta pacientul beneficiază de recuperarea vederii - care altfel poate fi iremediabil afectată. OCT permite diagnosticarea edemului macular, dar şi cuantificarea acestuia - permiţând astfel urmarirea evoluţiei afecţiunii sub tratament (fotocoagulare laser, avastin, triamcinolon).

 

Corioretinita seroasă centrală

Corioretinita seroasă centrală este o afecţiune ce apare în special la barbaţii tineri (30-50 ani) şi se manifestă prin modificări la nivelul vederii centrale (vedere deformată, înceţoşată etc.) din cauza acumulării de lichid subretinian la nivelul maculei. Este o afecţiune cu evoluţie autolimitantă, care însă poate recidiva sau se poate croniciza. În aceste situaţii poate determina modificări permanente ale vederii centrale. OCT permite diagnosticarea exactă a afecţiunii şi urmărirea evoluţiei prin măsurarea lichidului acumulat subretinian.

 

Membrana epimaculară:

 

Gaura maculară:

 

 

OCT în glaucom Ce este galucomul?

Glaucomul este o afecţiune oculară care se caracterizează prin pierdere ireversibilă a stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL) şi a stratului celulelor ganglionare, având ca efect modificările tipice ale câmpului vizual (CV).

Modificările morfologice sunt apreciate clinic (în cursul examinării fundului de ochi) prin evaluarea papilei nervului optic şi RNFL, dar este o evaluare subiectivă ce diferă mult în funcţie de examinator.

Evaluarea papilei nervului optic prin examinare directă sau fotografii stereoscopice este subiectivă şi prezintă variaţii mari chiar şi între examinatori experimentaţi.

Ce investigaţii sunt necesare la pacienţii cu glaucom?

Câmpul vizual computerizat este utilizat pentru a estima defectul funcţional produs de glaucom, dar este un test care necesită cooperare din partea pacientului şi poate suferi variaţii de la o examinare la alta.

Studiile au demonstrat ca pana la 50% din fibrele nervoase ale nervului optic pot fi distruse în momentul apariţiei primelor modificări de camp vizual.

Grosimea RNFL şi caracteristicile papilei nervului optic pot fi determinate obiectiv prin dispozitive moderne: OCT(Optical Coherence Tomography), HRT (Heidelberg Retina Tomography), GDx (Polarimetrie laser).

In ce situaţii este util OCT-ul în glaucom?

1. Confirmarea sau infirmarea diagnosticului de glaucom la pacienţii cu suspiciune de glaucom.

2. Stabilirea diagnosticului de glaucom sau hipertensiune oculară la pacienţii care au tensiune oculară crescută (nu toţi pacienţii care au tensiune oculară crescută au glaucom şi nu toţi necesită tratament antiglaucomatos).

3. Monitorizarea pacienţilor cu glaucom pentru a aprecia dacă tratamentul este eficient. OCT-ul sesizează precoce o eventuală progresie a bolii sub tratament şi necesitatea modificării terapiei cu scopul de a stopa pierderea ireversibilă de fibre nervoase la nivelul nervului optic.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.