Tomograf 3D OCT Maestro
Echipamentul Topcon OCT 2000 Maestro reprezintă cea mai modernă metodă imagistică de examinare în oftalmologie, obţinându-se o biopsie optică in vivo. Investigaţia este non invazivă, deoarece foloseşte pentru scanarea ţesuturilor oculare o rază de lumină în coerenţă optică cu lungime de undă de 820 nm, produsă de o diodă supraluminiscentă. Poate fi repetabilă nefiind nocivă nici pentru medic, nici pentru pacient. Rezoluţia de 6 microni face posibilă obţinerea unor secţiuni histologice in vivo (ecografele oftalmologice folosite până în prezent au o rezolutie de 150 microni). Imaginile sunt atât bidimensionale cât şi tridimensionale. Fiind non contact, se reduce la maxim riscul infecţiilor. Foloseşte o cameră non midriatică, făcând posibilă investigarea pacienţilor la care este contraindicată dilatarea pupilei (ex. glaucom).
Tomograful în coerenţă optică repezintă un important instrument de diagnostic şi urmărire a evoluţiei post terapeutice nu numai pentru medicul oftalmolog, ci şi pentru medicii din alte specialităţi , fiind cunoscut faptul că foarte multe boli au ecou la nivelul ochiului, acesta reprezentând singura noastra “fereastră” spre interiorul organismului.
Aplicaţii în oftalmologie
Domeniul de aplicabilitate în oftalmologie este vast. Vom prezenta numai câteva din cele mai frecvente afecţiuni unde tomograful în coerenţă optică face posibilă punerea unui diagostic de certitudine, dar mai ales permite urmărirea post-terapeutică în timp.
Degenerescenţa maculară legată de vârstă una din principalele cauze ale scăderii acuităţii vizuale în tarile dezvoltate (Europa, America) – tomograful în coerenţă optică poate depista cu uşurinţă trecerea de la forma uscată la forma umedă care fără tratament duce la pierderea vederii centrale.
Glaucomul cu unghi deschis, cu unghi închis, secundar – tomograful în coerenţă optică permite diagnosticul în stadii precoce, mult înainte de apariţia modificărilor câmpului vizual; urmărirea eficienţei terapeutice; cuantificare exactă a stratului de fibre nervoase peripapilar.
Retinopatia diabetică neproliferativă şi proliferativă, o altă cauză frecventă de scădere a vederii – fără ajutorul metodelor imagistice este practic imposibil de urmărit şi tratat multitudinea proceselor patologice ale ochiului diabetic.
Găuri şi pseudogăuri maculare – tomograful în coerenţă optică a facut posibilă stadializarea cu exactitate a găurilor maculare, fapt deosebit de important în prognosticul acestora.
Membrane epiretiniene – deoarece grosimea acestora este frecvent de ordinul micronilor tomograful în coerenţă optică este singurul aparat cu care acestea pot fi vizualizate.
Membrane neovasculare coroidiene – complicaţie a numeroase boli atât oftalmologice cât şi generale, pot fi diagnosticate încă din faza de membrană neovasculară ocultă şi deci atitudinea terapeutică va fi ghidată de explorările imagistice.
Tomografia în coerenţă optică a nervului optic.
Managementul pre- şi post-operator al operaţiei de cataractă.