Tratamentul LASER al polului anterior şi polului posterior
COMBINA ARC LASER (Laser Q-Las 10 şi Nuvolas Classic-G)
Clinica noastră este dotată cu o combină laser performantă, produsă de către firma ARC LASER din Germania. Cu ajutorul acestei combine laser, tratăm cu succes cataracta secundară, membranectomia pupilară, retinopatia diabetică dar şi alte afecţiuni oculare.
Cataracta secundară este o afecţiune acceptată că fiind normală şi apare cu o frecvenţă destul de mare în urmă operaţiei de cataractă cu implant de cristalin artificial sau în urma operaţiei de schimbare a cristalinului în scop refractiv. Fenomenul constă în opacifierea suportului cristalinului, numit capsulă sau sac cristalinian, acesta fiind păstrat de la cristalinul natural. Perioada de după operaţie la care poate apare opacifierea capsulei cristaliniene depinde de mai mulţi factori şi poate varia de la săptămîni la ani.
Tratamentul pentru cataracta secundară se numeşte capsulotomie posterioară, realizată cu laserul disruptor YAG.
Această intervenţie nu se consideră o operaţie, nu necesită anestezie sau internare şi dureză în jur de 1-4 minute. După intervenţie nu există restricţii şi se recomandă tratamentul antiinflamator cu picături.
Pentru intervenţie, pacienţii pot avea orice vîrstă sau sex, ochiul trebuie să aibe cristalinul natural înlocuit şi să fie medical stabil. Intervenţia se recomandă la acuitate vizuală diminuată la cel puţin 20/30.
Contraindicaţii: ochi fără funcţie potenţial vizuală, cornee opacifiată, leziuni la nivelul corneii, edeme care împiedică vizualizarea ţintei, mediu intraocular opacifiat, inflamaţii oculare, glaucom în faza avansată.
Retinopatia diabetică este o afecţiune cauzată de o degenerescenţă a capilarelor care irigă retina persoanelor atinse de diabet de cel puţin zece ani. Boala este favorizată de hipertensiunea arterială. Se manifestă prin diferite semne: microanevrisme, hemoragii de forme şi intensităţi variate, exsudate albe, exsudate uscate galbene. Scăderea vederii poate survenii în forme evoluate.
Tratamentul pentru retinopatia diabetică, exceptînd echilibrarea diabetică, se realizează prin fotocoagulare cu laser a leziunilor retiniene.
Ruptura retiniană este o afecţiune care constă în formarea unei spărturi în retină, de cele mai multe ori la periferia ei. Apare în zonele de fragilitate ale retinei şi se observă mai frecvent la pacienţii afectaţi de miopie forte. Subiectul cu ruptură retiniană observă uneori fulgere albăstrui fixe. Complicaţia gravă a rupturi de retină este dezlipirea de retină.
Tratamentul pentru ruptură de retină este fotocoagularea cu laser. Aceasta constă în mici arsuri în jurul rupturii, cu scopul de a o fixa, fără a duce la dispariţia ei. Reacţia inflamatorie care urmează face că retină să adere la epiteliul pigmentat subiacent, împiedicând dezlipirea sa. Cicatricea este consolidată după circa 3 săptămîni, când ruptura este ridicată de lichidul vitros.