De ce avem nevoie de tratamente endodontice?
Dintii pot fi afectati prin carii, traumatisme (acute sau cronice), afectiuni parodontale, etc. Nu intotdeauna se pot trata insa doar cu ajutorul manevrelor odontoterapeutice sau parodontale.
CE SE INTAMPLA
O simpla carie netratata sau o cale parodontala de acces a bacteriilor catre pulpa poate duce la infectarea pulpei dentare, asa numitul ”nerv”. Astfel se poate ajunge, prin degradarea continua a nervului, de la o simpla durere la stadiul de gangrena/granulom apical/abces dentar. Este o certitudine ca infectia avanseaza pe masura ce tratamentul intarzie. Aici intervine medicul dentist endodont.
Endodontia este acea ramura a medicinei dentare ce studiaza diagnosticarea si tratamentul spatiului intern aflat in interiorul dintelui, de aici termenul ”endo” – deci, nu de putine ori, ascunse ochiului clinicianului. Pentru atingerea acestor scopuri, medicul dentist ”curata” canalele radiculare, extirpand pulpa afectata si tratandu-le antiseptic, apoi trece la prepararea (largirea) lor mecanica in ideea de a pregati terenul pentru viitoarea obturatie de canal.
Obturatia trebuie sa fie etansa pentru a evita posibila contaminare/recontaminare a zonei tratate. In acest scop folosim cele mai moderne aparate de tip apex finder si un sistem special de irigare si dezinfectare a canalelor. Ele ne ajuta sa stabilim cu exactitate lungimea acestora si, astfel, sa plasam materialul de obturatie pana la nivelul apex-ului radacinilor; sa obtinem deci un spatiu perfect preparat pentru palsarea obturatiei.
Tehnicile moderne ne ofera posibilitatea de a obtine un FILL omogen 3D, fapt dovedit de radiografii pre-, intra- (daca situatia o cere) si postoperatorii. Acestea se efectueaza IMEDIAT la noi in clinica.
Rezultatul este o obturatie de canal precisa, solida si stabila in timp, respectiv pastrarea pe arcada a unor dinti aparent compromisi odontal/parodontal/functional.
SIMPTOME
Afectiunea endodontica acuta:
Afectiunea endodontica cronica: