rin definitie, in gingivita este afectat numai tesutul parodontal marginal de invelis (tesut gingival, ligamente superficiale). In parodontite, insa, sunt afectate si componentele tesutului parodontal de sustinere (profund). Astfel se pleaca de la o gingivita simpla si, in lipsa tratamentului parodontal, se poate ajunge la cea cronica, unde placa bacteriana se mineralizeaza si se transforma in tartru agresiv ce coboara pe radacinile dentare. Acest proces are ca urmare parodontita superficiala, respectiv parodontita cronica profunda.
SIMPTOME
Tesuturile parodontale (gingii, os, ligamente parodontale) sunt infiltratate cu placa bacteriana ce declanseaza procese inflamatorii. Acestea exclud dureri ginivale, nu se manifesta la debut, insa, pe parcurs, poate sa apara o simptomatologie diversa:
Daca nu se intervine terapeutic, se observa, ca si simptoma in plus, retragerea osului si a gingiei. In acest caz vorbim despre evolutia gingivitei simple spre parodontoza (parodontopatia) cronica. Netratat, se poate ajunge la pierderea dintilor, ce incep sa se miste, ligamentele dento-parodontale slabindu-se constant in timp. Acestea pierd contactul cu dintii si, astfel, apar pungile parodontale.
Este cunoscut ca factorul etiologic al imbolnavirii parodontale este placa bacteriana, ce contine milioane de bacterii si se formeaza constant in fiecare zi prin mecanisme de descompunere in acizi ale alimentelor consumate.
3/4 adulti sufera de boala parodontala, mai mult sau mai putin avansata. Factori agravanti:
TRATAMENTUL PARODONTAL
Nechirurgical
Chirurgical
Ca masuri de profilaxie, amintim periajul, ata dentara si dusul bucal.