Chirurgie | Extractie masea de minte fara riscuri, fara durere
Nimeni nu se declara fericit cand medicul stomatolog ii recomanda o extractie. Nelinistea este si mai mare cand cea ”vizata” este maseaua de minte. In cazuri similare, este vorba despre o interventie de chirurgie dentara, care, desi una de rutina, ii pune pe fuga pana si pe cei mai curajosi pacienti.
Cand sunt indicate procedurile de chirurgie?
In trecut, practica cea mai comuna in randul dentistilor specializati in chirurgie dentara, era extractia dintilor compromisi de carii sau de boala parodontala. Insa in momentul actual, ramura acopera o ”plaja” mai vasta de situatii, ce se pot intersecta cu implantologia si parodontologia:
In clinica stomatologica Orto Care, majoritatea interventiilor sunt lipsite de efecte deranjante pentru pacienti. Ba mai mult, acestia se declara multumiti atat in ce priveste functionalitatea, cat si aspectul estetic.
Maseaua de minte trebuie scoasa intotdeauna?
Maselele de minte sau ultimii molari, in numar de 4 (cate doua pe fiecare arcada), apar tarziu, de regula dupa pragul maturitatii. Insa se poate intampla sa ramana ”prizoniere” in osul alveolar (incluse total sau partial) ori sa erupa in mod incorect.
De multe ori, forta cu care-si fac aparitia de sub gingii este atat de violenta, incat pot provoca reactii destul de deranjante, precum dintii ingramaditi, durerile dentare si multe alte anomalii sau tulburari ce nu se pot corecta decat prin extractie.
Spre exemplu, in diverse situatii, spatiul disponibil pe arcada este insuficient, iar eruptia ultimilor molari (sunt supradimensionati) este ingreunata sau chiar imposibila. In alte cazuri, cu toate ca si-au facut aparitia in totalitate, pot provoca inflamatii si carii la molarii invecinati.
Chirurgie dentara – Extractie masea de minte – Pentru evitarea dintilor inclusi, cariilor, abceselor, malocluziilor, infectiilor, inflamatiilor si boli parodontale.
Insa in absenta unor motive justificate, extractia nu este o masura obligatorie. Medicii nostri au tendinta sa pastreze maselele de minte atunci cand acestea:
Cand este oportuna extractia maselelor de minte?
In cabinetul nostru, procedura de chirurgie dentara poate fi efectuata in scop preventiv ori terapeutic.
Ca masura profilactica, maseaua de minte este indepartata pentru a proteja pozitia celorlalti dinti. Fiind ultima care erupe, este posibil sa nu aiba loc destul pe arcada, iar drept urmare, sa ”incalece” ori sa inghesuie ceilalti molari.
Printr-o extractie precoce, scad riscurile de malocluzii dentare. Totodata, sunt limitate eventualele complicatii ce pot sa apara odata cu indepartarea maselelor de minte la varsta adulta, cand sunt in totalitate formate.
Ca masura terapeutica, interventia devine o necesitate in conditii precum:
Cand spatiul este prea mic comparativ cu dimensiunea ultimilor molari, acestia au tendinta sa apese pe molarii adiacenti. Astfel, dintii sunt tot mai inghesuiti, in timp ce spatiile interdentare tot mai greu sau imposibil de curatat, favorizand cariile si acumularile de tartru.
Uneori, maseaua de minte, din cauza imposibilitatii mentinerii unei igiene adecvate, ajunge sa fie afectata de fenomene inflamatorii, de carii, abcese, inflamatia nervului si chiar granuloame. Cum obturatia de canal este de multe ori imposibil de efectuat, este inevitabil sa recurgem la extractie.
Aflati in faza de crestere si dezvoltare, ultimii molari pot ramane blocati sub tesutul gingival, in osul maxilar / mandibular. O situatie similara faciliteaza depozitarea resturilor alimentare sub gingie, in jurul molarilor si colonizarea cu populatii de bacterii, totul cauzand carii si abcese.
Molarii, in particular cei de minte, sunt mai sensibili in fata maladiilor care intereseaza parodontiul. Totul se datoreaza faptului ca zona posterioara a cavitatii orale este putin accesibila. Acest lucru ingreuneaza igiena orala, favorizand in schimb depunerile de placa bacteriana.
Ce riscuri pot sa apara in faza post-operatorie?
Interventiile efectuate de medicul specializat in chirurgie dentara, desi considerate de rutina, nu sunt in totalitate lipsite de riscuri:
Lista nu se rezuma doar la atat. Insa cu cat experienta medicului este mai mare, cu atat scade si probabilitatea aparitiei complicatiilor.
Faceti chiar acum o programare in clinica noastra! Aici veti gasi medici specializati, suficient de ”antrenati” incat fiecare extractie sa fie una de succes, fara riscuri si fara durere.