Ghidul Serviciilor
Orto Care - Clinica Stomatologica- Bucuresti
inapoi la firma 287 vizite
Poza Ortodontie
Foto

Ortodontia este varianta mai putin compromitatoare din punct de vedere al sacrificiului dentar, foarte rare fiind situatiile cand se ajunge la extractii dentare. Permite alinierea dentara fara slefuiri masive dentare, ca in protetica. Permite inchiderea unor spatii (eliminandu-se varianta costisitoare si cu sacrificiu mare de substanta dentara prin inserarea unui implant si respectiv prin punti dentare) sau deschiderea unor spatii la nevoie, permite corectarea ocluziei, aspecte foarte importante care elimina riscul aparitiei bolilor parodontale sau aparitia tulburarilor in articulatia temporo-mandibulara, mentinerea unei igiene dentare riguroase si mai ales ii reda pacientului estetica mult asteptata.

 

Dintii superior sunt protruzionati, adica iesiti in afara cavitatii bucale(“ dinti de iepure”). Acesta este intr-adevar un aspect inestetic si in urma studiilor s-a demonstrat ca un copil cu “dintii pe afara”, chiar daca este mult mai inteligent, este perceput de colegii lui mai prostut decat un coleg cu dintii drepti, chiar daca acesta din urma este mai slabut la invatatura. Dincolo de acest aspect inestetic si influentarea comportamentului colegilor in rau fata de cei care au astfel de dinti, trebuie sa se mai stie si ca incizia alimentelor,deci muscatura cu dintii din fata este imposibila, cu timpul suportul acestor dinti nefunctionali avand foarte mult de suferit.

 

Dintii inghesuiti si malpozitionati. Motivul principal pentru care oamenii doresc sa ii indrepte este pentru a imbunatati estetica. Ei trebuie sa stie ca indreptarea lor va imbunatati si igienizarea cavitatii bucale ( prevenirea deci a cariilor si ulterior a bolilor parodontale) si perfectarea muscaturii, evitand contacte traumatizante ale dintilor, ce pot duce chiar la tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare.

Preturi

Programari

Program

De ce apeleaza oamenii la tratamentul ortodontic?

Dintii superiori si inferiori sunt in protruzie, buzele sunt prea in fata si profilul prea plin. Aceasta este deci o alta problema de estetica, deranjanta pentru oameni.

Dintii spatiati. Spatiile interdentare sunt inestetice

si au drept cauza o dimensiune mai mica a dintilor

comparativ cu dimensiunea oaselor maxilare,sau

absenta unor dinti de pe arcada, absenta datorata

extractiilor, blocarii in os a unor dinti de catre alti

dinti sau inexistenta inca de la nastere a mugurilor

unor dinti.

Muscatura adanca, cand pacientii pot capata

leziuni ale mucoasei din cerul gurii, din cauza

muscaturii adanci a dintilor inferiori in spatele

dintilor superiori, pana la palat.

Ocluzia deschisa, cand dintii frontali superiori

si inferiori nu se ating, ramanand inestetic un

spatiu intre ei, spatiu care provoaca si tulburari

in vorbire. Muscatura pe acesti dinti care nu

se ating este imposibila si acest lucru conduce

la suprasolicitarea dintilor posteriori.

Zona pe care se poate face masticatia este

mai mica, eficienta masticatorie fiind

deci si ea redusa.

Ocluzia inversa se regaseste printre cele mai

inestetice anomalii dento-maxilare si se datoreaza

unei dezvoltari in exces a mandibulei sau unei

dezvoltari insuficiente a maxilarului. Aceasta

anomalie produce grave tulburari de masticatie,

cu afectarea suportului parodontal al dintilor

si probleme in fonatie.

Cum facem rost de spatiu?

Este foarte important sa intelegem ca inainte de a alinia dintii inghesuiti, este nevoie de spatiu. Spatiul se poate obtine prin extractii dentare, prin expansiunea arcadelor , prin distalizarea unor dinti (impingerea spre posterior) sau prin stripping (cu o banda abraziva, un disc sau o freza foarte fina se inlatura foarte putin din smaltul dintilor). In acest moment este mai usor de inteles de ce deseori se recurge la extractia molarilor de minte(si in unele cazuri a premolarilor). Alegerea dintre un tratament extractional si unul non-extractional depinde de mai multe variabile, printre care se numara, varsta copilului, tipul facial, aspectul arcadei (daca e ingustata sau nu, scurtata sau nu), dimensiunea dintilor, etc.

  De la ce varsta se poate face o consultatie de ortodontie?

Este bine ca pana la varsta de 7 ani sa aduceti copilul la un consult ortodontic. Chiar daca dintii micutului vi se par drepti, ortodontul poate depista niste anomalii dento-maxilare in faza de debut si poate astfel aplica un tratament interceptiv. Ortodontul poate depista o muscatura inversa posterioara, greu de observat de catre parinti, sau poate estima daca vor avea loc pentru eruptie unii dinti, poate aprecia daca arcadele sunt dezvoltate suficient sau nu, poate ajuta la indepartarea unui obicei vicios si asa mai departe. La aceasta varsta anomaliile se pot corecta in general cu aparate mobile.

Incepand cu varsta de 12 ani, cand aproape toti dintii definitivi sunt erupti pe arcada, se poate aplica un aparat dentar fix pentru corectarea anomaliei.

Dintii se pot indrepta bineinteles si la pacientii adulti!

  Tipuri de aparate ortodontice

Aparatele ortodontice sunt de mai multe feluri:

  • Aparate mobilizabile
  • Aparate mobile
  • Aparate fixe
  • Aparatele ortodontice mobilizabile si mobile se aplica in general copiilor aflati in perioada de crestere.

    Cele mai cunoscute sunt placutele ortodontice,

    de diferite culori(pentru a-i atrage pe cei micuti),

    pe care copiii le pot purta si la scoala.

    Ele stimuleaza cresterea la nivelul suturilor de crestere.

    Acesta este un mare avantaj pentru anomaliile

    dentare cu inghesuire, putand salva cazul ortodontic

    de la extractii. Un alt avantaj este acela ca ele pot fi

    indepartate de pe dinti si igiena dentara se poate

    face mult mai usor de catre pacienti, acest aspect

    aducand cu sine si dezavantajul de a nu fi

    purtat corespunzator de catre copil, conform

    instructiunilor date de medic si conducand

    deci la rezultate dezamagitoare.

    Aparatele dentare mobile, biofunctionale

    (activator) sunt importante tot in perioada de

    crestere a copiilor, ajutand la educarea unui

    obicei vicios al pacientului(cum ar fi suptul

    degetului, introducerea limbii intre dinti)

    sau reeducarea unei functii, cum ar fi respiratia

    orala (respiratia trebuie sa fie doar nazala,

    nu mixta sau orala!) Toate aceste obiceiuri

    vicioase sau malfunctii conduc la diferite

    anomalii dento-maxilare, unele chiar grave si

    dificil de tratat ortodontic, primordial

    fiind indepartarea obiceiului vicios.

     

    La acest fel de aparate se pot adauga diverse dispozitive cu forte extraorale.

    Aparatele dentare fixe sunt renumite prin sarmulitele pe care le poarta pacientul si frecvent aspectul metalic al acestui aparat ortodontic. Spre deosebire de aparatele de mai sus, acesta este un aparat fix, deci nu poate fi indepartat de catre pacient si deci actionand aproape in continuu este si cel care da rezultate vizibile intr-un timp scurt. Se aplica la pacienti care au in general intreaga dentitie permanenta(fara dinti de lapte) si se pot alinia dintii mult mai precis(la milimetru) decat se poate realiza cu un aparat dentar mobil. Acest fel de aparat ortodontic se aplica, din pacate, adeseori la pacienti la care cresterea si dezvoltarea s-au cam incheiat si astfel, in cazuri de inghesuiri dentare medii –grave, se poate recurge la extractii dentare pentru a putea obtine rezultatele dorite.

    Aparatele fixe pot fi si ele:

     

     

     

    Exista si o alta categorie de aparate

    ortodontice, care se aseamana cu

    gutierele din plastic transparent,

    folosite la albirea la domiciliu sau

    pentru fluorizari, etc. Acestea sunt

    recunoscute sub denumirea de

    Invisalign sau Ortho Caps.

    Pot fi si ele indepartate de pe dinti

    si deci conteaza daca pacientul

    respecta exact timpul de purtare

    indicat de medic.

      Importanta igienei dentare la purtatorul de aparat ortodontic

    Igiena orala trebuie respectata cu mare strictete. Chiar inainte de a purta un aparat dentar, pacientul trebuie sa aiba dintii si gingiile sanatoase, iar daca acest lucru nu este indeplinit, se amana aplicarea aparatului ortodontic pana la rezolvarea tuturor cariilor si tratarea gingivitei.

    In timpul purtarii aparatului dentar, pe langa periuta obisnuita de dinti, pacientul va procura si periute interdentare de la farmacie, pentru a-si curata cat mai bine dintii, va folosi apa de gura, ata interdentara speciala(cu extremitatile mai dure si care se poate insera pe sub arc) si ar fi bine sa-si procure si aparatul de dus bucal, care curata foarte bine si cele mai inaccesibile zone. Este indicat sa-si curete dintii si bracketii dupa fiecare masa. La controalele regulate avute la medicul ortodont, se poate imbunatati igiena dentara prin periaje profesionale, prophy-jet si fluorizari, toate pentru a preveni aparitia gingivitei si a cariilor. In cazul unui pacient care nu intelege importanta unei igiene dentare impecabile si nu respecta cu strictete regulile de igienizare bucala, e de preferat sa se inlature aparatul dentar, altfel pot aparea negresit carii, gingivite si dupa inlaturarea aparatului pete de demineralizare, inestetice si periculoase pentru sanatatea dintelui.

    Reguli de alimentatie la purtatorul de aparat ortodontic

    In primele zile, din cauza sensibilitatii dintilor, care se acomodeaza cu aparatul dentar, dieta trebuie sa fie mai moale. Pe tot parcursul tratamentul ortodontic, trebuie evitate alimentele dure, cum ar fi nuci, alune, popcorn, covrigi tari etc sau cele lipicioase,gen caramele, pentru ca acestea pot duce la deslipirea bracketilor de pe dinti. Dieta trebuie sa cuprinda cat mai putine alimente ce contin zahar rafinat, pentru a preveni cat mai bine, alaturi de o igiena orala corecta, aparitia cariilor.

    Nu trebuie sa muscati direct din fructe (mere, pere ) sau legume crude(morcov). Totul trebuie taiat in bucati mai mici si mestecat in spate, pe masele. E foarte important sa mestecati incet si cu rabdare, pentru a evita sa nu va inecati, sa nu inghititi mancarea nemestecata si pentru a nu indeparta bracketii de pe dinti.

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.