Studiaza si trateaza bolile ce apar la tesutul de sustinere a dintilor, respectiv gingia, osul alveolar, ligamentele parodontale
Gingivita este primul semn al instalarii bolii parodontale. Netratata corespunzator si la timp progreseaza, ducand la instalarea parodontozei, una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a dintilor.
Placa bacteriana se acumuleaza pe suprafata dintilor, supra si subgingival si in spatiile interdentare, declansand procese inflamatorii gingivale. Prin extinderea inflamatiei catre tesuturile parodontale profunde se formeaza asa- zisele pungi parodontale, care afecteaza fixarea dintilor in oasele maxilare. Acest proces este lent si trecut cu vederea de catre pacient, dar duce, pana la urma, la pierderea dintilor din cavitatea orala. De aceea, boala parodontala trebuie diagnosticata si tratata la timp.
Factorii de risc sunt: igiena orala deficitara, varsta, fumatul, tulburari endocrine, stresul, boli imunitare, factori genetici etc.
Semne si simptome: orice urma de sangerare atunci cand va periati dintii, gingii rosii si inflamate, retractie gingivala cu expunerea unei suprafete mai mari a dintelui, ce poate creste sensibilitatea dintilor la stimuli reci sau calzi.
Clinica noastra va ofera urmatoarele manopere parodontale:
Detartrajul cu ultrasunete
Se realizeaza in clinica noastra cu ajutorul detartrorului MECTRON MEDICAL TEHNOLOGY ce pune la dispozitie o larga gama de anse de detartraj. Acest tratament consta in spargerea depozitelor de tartru si indepartarea acestora cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Acesta are in componenta lui o ansa metalica ce vibreaza si vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera e nedureroasa, dar sensibilitatea fiecarui pacient e diferita, asa ca poate fi usor neplacuta.
Acumularea tartrului determina inflamarea gingiilor (gingivita) ce poate duce la sangerarea acestora, schimbarii culorii, dar si fenomenul numit parodontoza, atunci cand tartrul stationeaza mult subgingival, afectand osul si slabind implantarea dintilor.
Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni sau mai repede daca medicul considera ca e necesar.
Periajul profesional
Se efectueaza cu ajutorul unei periute de unica folosinta montata la piesa contraunghi (W&H, Austria) a unitului dentar si a unei paste profesionale abrazive.
Acest periaj inlatura placa bacteriana de pe suprafata dentara si indeparteaza petele de la alimente, tutun si depunerile de tartru fixate superficial.