Ghidul Serviciilor
Ochsner Warmepumpen Romania - Producator Pompe De Caldura, Timisoara
inapoi la firma 613 vizite
Poza Mod de fuctionare pompe caldura
Foto

Pompa de caldura transforma caldura cu temperatura joasa in caldura cu temperatura mai inalta - chiar si iarna la temperaturi cu mult sub 0°C.

Acest fenomen are loc intr-un circuit inchis prin transformarea continua a starii de agregare a unui agent frigorific (vaporizare, comprimare, lichefiere si expansiune). Dupa acelasi principiu extrage frigiderul caldura din interior si o transfera in afara acestuia.

Spre deosebire de frigider, pompa de caldura extrage caldura solara acumulata in mediul inconjurator cladirii - in sol, apa sau aer - si o cedeaza impreuna cu energia electrica necesara functionarii motorului compresorului sub forma de energie termica circuitului de incalzire si a celui pentru apa calda menajera.

Circuitul din pompa de caldura

Procesul esential care are loc in pompa de caldura consta in modificarea permanenta a starii de agregare (lichida, respectiv gazoasa) a unui Agent de lucru (agent frigorific) prin preluare sau cedare de temperatura.

Circuitul si fazele procesului din pompa de caldura urmeaza in esenta Ciclul Carnot. (Schema circuitului frigorific din pompa de caldura)

Imaginea prezinta procesul intr-o pompa de caldura.

  • VaporizareAgentul frigorific lichid preia in interiorul unui schimbator de caldura energie (grade temperatura/caldura) de la sursa – apa, sol sau aer – si se transforma in vapori pe masura ce ii creste temperatura.
  • ComprimareIn interiorul unui compresor actionat cu energie electrica vaporii reci vor fi comprimati si astfel incalziti. Agentul frigorific paraseste compresorul sub forma asa-numitului „gaz fierbinte“.
  • Lichefiere / condensareGazul fierbinte ajunge in condensator (schimbator de caldura), cedeaza energie sistemului de incalzire, condenseaza si paraseste schimbatorul de caldura cald, sub forma lichida. In acest mod ajunge agentul termic si apa calda la temperatura dorita.
  • ExpansiuneAgentul frigorific cald, sub forma lichida este transportat la ventilul de expansiune. Aici se reduce brusc presiunea concomitent cu scaderea brusca a temperaturii, care are loc fara cedare de energie/caldura. Agentul frigorific rece este transportat din nou la vaporizator si ciclul cu cele patru faze este reluat.
  • Sistemul de încalzire cu pompa de caldura

    Imagine: Sistem incalzire cu pompa de caldura

    SdeC = sistem de captare energie primaraPdC = pompa de calduraSDI = sistem distributie incalzire

    Toate partile componente ale sistemului trebuie optim coordonate intre ele pentru a putea fi garantata o functionare perfecta si pentru a putea fi asigurat un coeficient maxim de performanta (cifra anuala de lucru).

    Sunt posibile urmatoarele moduri de functionare:

    Cu cat este mai jos punctul de cuplare al celei de a doua furnizoare de energie termica (centrala conventionala sau rezistenta electrica), cu atat este mai mare partea pe care o asigura pompa de caldura din energia anuala necesara pentru incalzire. Aceasta energie anuala necesara pentru incalzire depinde si de zona climaterica cat si de modul de functionare.

    Coeficient de performanta

    e = Putere termica / Putere electrica = (Energie din mediul inconjurator + Putere electrica) / putere electrica

    Coeficientul de performanta “e“ reprezinta puterea termica cedata in comparatie cu puterea electrica consumata. Prescurtarea des folosita, COP, vine din limba engleza "COP - coefficient of performance". Un COP de 4 inseamna in consecinta, ca energia electrica folosita se transforma in energie termica de patru ori mai mare. Coeficientul de performanta este o valoare momentana.

    Raportul dintre energia termica furnizata intr-o perioada determinata de incalzire fata de energia electrica consumata in aceasta perioada se numeste cifra anuala de lucru. De mentionat: trebuie facuta deosebirea intre cifra anuala de lucru strict a pompei de caldura si cifra de lucru a intregului sistem (incl. pompe de circulare, submersibila, ventilatoare – functie de tipul de pompa de caldura).

    Ecartul de temperatura stabileste coeficientul de performanta

    De retinut, COP-ul depinde de diferenta de temperatura intre sursa de caldura si cea a agentului termic din sistemul de incalzire: cu cat este mai mica diferenta de temperatura (ecartul) cu atat lucreaza mai eficient pompa de caldura. Astfel, o dimensionare optima a intregului sistem este pe acest considerent esentiala.

    Agent de lucru (frigorific)

    Se folosesc ca agenti de lucru (frigorifici) materiale care vaporizeaza la temperaturi joase si detin totodata un potential energetic. Se folosesc doar agenti frigorifici fara clor. Acestia nu afecteaza in nici un fel stratul de ozon (ODP = 0). R 134 a, R 407 C si propanul inpdelinesc aceste cerinte.

    OCHSNER foloseste standard R 134 a si R 407 C. Acesti agenti frigorifici de siguranta sunt neinflamabili si netoxici. Uleiul esteric folosit impreuna cu agentul frigorific este biodegradabil. In consecinta, pompa de caldura poate fi pozata fara probleme in orice incapere. In cazul folosirii propanului insa (inflamabil) trebuie respectate normele in vigoare.

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.