Cea mai frecventa interventie chirurgicala intalnita in stomatologie este extractia dentara. Atunci cand un dinte este foarte distrus si nu mai poate fi refacut sau daca imbolnavirea sa provoaca complicatii, atunci el trebuie extras.
Interventii chirurgicale
Cunoscuta si sub numele de chirurgie dento-alveolara, chirurgia orala reprezinta ramura medicinei dentare a carei plaja de indicatii acopera interventiile chirurgicale de la nivelul cavitatii orale.
Despre Chirurgia Dentara
Extractia ca si tratament chirurgical poate fi necesara in mai multe situatii:
Odontectomia sau extractia unui dinte inainte ca acesta sa erupa este necesara de cele mai multe ori in cazul molarului de minte (molar 3) a carui eruptie poate periclita stabilitatea rezultatelor unei terapii ortodontice. De asemenea, odontectomia poate fi indicata si in situatia lipsei spatiului necesar pentru eruptie sau cand pozitia dintelui neerupt pune in pericol integritatea dintilor vecini.
Rezectia apicala este indicata in situatia persistentei unei patologii la nivelul parodontiului apical in ciuda efectuarii unui tratament corect endodontic.
Chirurgia parodontala reprezinta o etapa extrem de importanta in cadrul tratamentului parodontal. Aceste interventii chirurgicale au ca scop fie creearea unor “campuri deschise” necesare indepartarii in totalitate e tesutului de granulatie existent in parodontiul marginal, fie ulterior asigurarea unui acces optim in etapa de aditie a materialului de regenerare tisulara.