Ghidul Serviciilor
Biserica Precupetii Vechi - Biserica Tuturor Sfintilor
inapoi la firma 484 vizite
Poza Istoric
Foto
Foto

Biserica Precupetii Vechi din Bucuresti, asezata in Str.Toamnei nr. 92 cu hramul  “Toti Sfintii” (sarbatorit in Duminica Tuturor Sfintilor - prima Duminica dupa Rusalii), in urma cutremurelor din 1977 si 1986 a suferit deteriorari ale zidariei, afectand deopotriva si pictura, care necesita consolidari si restaurari in numeroase zone.

Biserica Precupetii Vechi, situata in vechea mahala negustoreasca a fost construita  in 1773 (sub domnie fanariota) de modesti ctitori ai locului: Gheorghe Ieroschi-monahul, Nastase Simioneanu cu sotia sa Minca, ajutat de Tudor, Ioana, Tudora, Petre si alti ostenitor precum Popa Grigorie, Popa Gheorghe, Popa Radu si Maria.

Biserica Preecupetii Vechi a trecut prin vitregia timpului dar s-a mentinut si s-a imbogatit prin lucrarea a multor credinciosi, a multor fete bisericesti, pe care istoricul locasului ii cinsteste cu dreapta recunostinta.

Din acel an dateaza si tampla cu icoane pictate de Gheorghe Zograf a carui semnatura se descifreaza pe scena “Cina cea de Taina”, de deasupra usilor imparatesti.

Alte imbunatatiri, adaugiri si repictari s-au savarsit intre anii 1906-1909 prin staruinta preotului Nicolae Popian. Dupa cutremurul din 1940 s-a rezidit turla mare, s-au consolidat peretii si cele doua turle mici, s-a spalat si completat pictura .

Intre anii 1958-1964 s-au refaut reparatii exterioare, s-a introdus instalatia de gaz, s-a refacut pictura cu ajutorul material si binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Justinian al carui chip s-a zugravit in biserica la locul ctitorilor.

Actuala pictura in ulei este opera pictorului Keber si dateaza din 1930.Infatisarea de acum i s-a pastrat prin 2 interventii succesive: in 1942 au lucrat asupra ei pictorii Dogarescu si Hermineanu  iar in 1964 pictorul Gheorghe Teodorescu-Romanati, ajutata de Constantin Stanescu, preot-pictor.

Biserica cere neobosita ingrijire. In 1898 ia a fost reparata, marita si pictata din nou prin osardia epitropului Anton Georgescu, a preotilor Grigorie Dinescu si Ioan Ionescu. 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.