In anul 1997, Arhiepiscopia Romano - Catolica de Bucuresti a achizitionat un teren cu o suprafata de 810m2 pe strada Pechea, nr. 16, sectorul 1, in cartierul Baneasa din Bucuresti. Terenul este situat intr-o veche zona rezidentiala din nordul capitalei, In proximitatea Bulevardului Aerogarii si a Aeroportului Baneasa. La vremea achizitionarii terenului, locuintele din strada Pechea nu beneficiau de acces asfaltat si nici de retele de apa, canalizare si gaze naturale.
Biserica este usor accesibila credinciosilor din cartierele Baneasa, Aviatiei, dar si celor din localitatile care se invecineaza cu nordul capitalei.
In faza initiala, cladirile din jurul bisericii aveau 1-3 niveluri, fapt care permitea ca biserica sa fie perceputa de la mare distanta, din diferite zone. Cel mai spectaculos cap de perspectiva se obtinea din zona Ambasadei Chineze, aflata la aproximativ 1,5 kilometri.
In ultimii ani, terenul cuprins intre strada Pechea si Bulevardul Aerogarii a fost invadat de cladiri inalte (P+10 etaje, aproximativ) care obtureaza perspectiva spre biserica.
Complexul parohial are trei functii principale: 1/ oficierea actului liturgic; 2/ catehizare si alte activitati pastorale ; 3/ cazare personal parohie.
Realizarea functiilor se face in doua corpuri de cladire: biserica, pentru actul liturgic, si casa parohiala pentru catehizare, cancelarie si cazare.
Suprafata terenului fiind foarte mica pentru a raspunde cerintelor temei de proiectare, cele doua volume au fost grupate pe centrul parcelei astfel incat sa fie respectate distantele fata de limita incintei, stabilite de Certificatul de urbanism.
Unite printr-un corp de legatura, casa parohiala si biserica formeaza un volum cu o amprenta la sol in forma de U care inchide intre bratele sale o curte interioara cu o latura deschisa spre strada.
Ca volum, biserica si turnul ei domina ansamblul. Punctul de maxima inaltime este de 33 de metri (la baza crucii) fata de nivelul trotuarului.
S-a dorit ca arhitectura bisericii sa aminteasca de aceea gotica prin folosirea arcului frant la elementele de structura, la ancadramentul intrarii principale si la coronamentul turnului.
Ca linie generala, in interior se urmareste redarea imaginii florii de crin, simbolul puritatii caruia i se asociaza Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu.
Casa parohiala are o arhitectura simpla, neutra, care secondeaza cu discretie cladirea bisericii.
Arhitecturii simple, sobra dar primitoare, i se integreaza o serie de obiecte de arta realizate cu daruire, talent si profesionalism.
Intrarea in biserica; este incununata de un arc frant care are pe timpanul sau o imagine a sfintilor Petru si Paul realizata in mozaic, in maniera orientala, peste care este amplasata o rozasa, element specific bisericilor occidentale.
S-a urmarit ca, in spiritul Bisericii Universale, Orientul si Occidentul sa se regaseasca prin intermediul arhitecturii si al lucrarilor de arta:
- un vitraliu central reprezentand Sfanta Treime: Rastignitul, Duhul Sfant, sub forma de porumbel, si Dumnezeu Tatal, al carui ochi vegheaza din inaltimea altarului;
- o statuie din bronz a Sfintei Fecioare Maria;
- o suita de paisprezece icoane in maniera orientala marcand Calea Sfintei Cruci;
- un triptic in aceeasi maniera, amplasat pe fundalul altarului: tabloul central este destinat tabernacolului, iar cele laterale, patronilor bisericii, sfintii Petru si Paul.
Trei candelabre si o serie de aplice din alama, executate special pentru aceasta biserica, folosesc o serie de elemente gotice ale arhitecturii.
Echipa de realizare a Complexului parohial Sfintii Petru si Paul
- arhitectura: arh. Gabriela Vacareanu;
- rezistenta: ing. Daniel Baciu;
-instalatii:subing. Valentina Ghinita;
- org. santier:Viorel Iordan;
- corpuri de iluminat: arh. Simona Ciuca;
-sculptura: Andrei Marina;
- vitralii: Dorel Manole, Dan Sacmari;
-pictura: Florin Samoila;
-mobilier: Rolnic Ioan
-peisagist: Denisa si Safi Adlah