Peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aseaza un strat de nisip (sort 0÷4 mm) cu grosimea intre 10-50 mm numit pat de pavaj. Se compacteaza nisipul si se adduce la cota cu ajutorul unui dreptar. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted, fara urme. Nu trebuie pasit pe suprafata de nisip gata pregatita. Pentru calculul definitiv al inaltimii pavajului este bine sa se stie ca, in final, prin vibrarea pavajului montat pe nisip, inaltimea va scadea cu 2-5 mm.
Montarea elementelor de pavaj
Montarea elementelor de pavaj pe stratul de nisip se face prin simpla asezare a acestora in configuratia dorita. Intre elementele de pavaj ramane un rost de1-2 mm. Aducerea la nivel se face cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, cu batai usoare.
Umplerea rosturilor
Dupa terminarea asezarii elementelor de pavaj pe stratul de nisip, rosturile se vor umple cu nisip, dupa care se va matura bine suprafata pavata. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.Pentru pavajul ECO se vor umple golurile cu pamant fertil, sau pietris ornamental.
Montarea bordurilor
Bordurile se monteaza pe sapa umeda. Sapa se aseaza pe un suport de baza format din pietrs compactat cu o grosime intre 100-250 mm. Grosimea stratului de sapa trebuie sa fie intre 50-150 mm functie de tipul si dimensiunea bordurilor. Bordurile carosabile si pentru trotuare se monteaza cu rosturi de dilatare de aproximativ 6 – 8 mm. Bordurile pentru gradina pot fi montate si fara rosturi.Rosturile se chituiesc cu mortar.
Montaj rigole
Rigolele se monteaza ca si bordurile.
Intretinere