Panouri structurale pentru case de lemn - PEX ECO-SIP
PEX ECO-SIP(Structural Insulated Panels) reprezinta o noua generatie de materiale de constructie pentru peretii exteriori, interiori si acoperisurile caselor, spatiilor comerciale si a mansardelor. Cea mai uzuala utilizare a pnaourilorSIP este in cazul caselor pe structura de lemn
PANOURI STRUCTURALE PENTRU CASE DE LEMN - PEX ECO-SIP
PEX ECO-SIP(Structural Insulated Panels) reprezinta o noua generatie de materiale de constructie pentru peretii exteriori, interiori si acoperisurile caselor, spatiilor comerciale si a mansardelor. Cea mai uzuala utilizare a pnaourilorSIP este in cazul caselor pe structura de lemn.
PanourileSIP reprezinta noua generatie de materiale de constructie in sistem “framming”, inlocuind cu succes modalitatea clasica de constructie, cu izolatie termica realizata cu vata minerala.
Acest tip de structuri, pe langa faptul ca fac parte din seria materialelor de constructii ecologice, au serie de alte avantaje incontestabile. O echipa profesionista poate realiza ridicarea unei cladiri din acest material de constructie in cateva zile. Rezistenta caselor facute din acest material de constructie nu este dependenta de timpul necesar, cum este cazul metodelor clasice de constructie, cand, de exemplu daca intarirea si maturarea betoanelor un se face “ca la carte”, cladirea are un termen redus de viata.
In plus, folosirea acest material de constructie reduce costurile cu manopera, iar pretul este clar stabilit inca din faza de proiect, un creste si un scade pe perioada santierului. Costurile totale la ridicarea unei cladiri cu acest material de constructie sunt cu 25-35 % mai mici decat in cazul unei constructii de beton si caramida.
Nu in ultimul rand, acest material de constructie ofera o izolatie termica de calitate. Faptul ca si acoperisul (locul pe unde se pierde cea mai mare cantitate de caldura dintr-o cladire) este realizat tot din panouri SIP, chiar cu o grosime egala sau mai mare ca cea utilizata la realizarea peretilor exteriori, face ca si costurile cu incalzirea in sezonul rece sa fie mult diminuate in cazul constructiilor realizate din panouri SIP (pana la 40%). Ca termen de comparatie, un perete SIP cu grosimea stratului izolator de 15 cm echivaleaza cu un perete de 90 cm de caramida clasica.
Panourile ECO-SIP sunt realizate prin lipirea cu adezivi speciali, netoxici si cu o deosebita aderenta, a unei placi de polistiren expandat sau extrudat de inalta densitate ( uzual 20 - 30 kg/m3) intre doua placi de OSB3, in conditii industriale de presiune. Jonctiunea dintre doua panouri SIP se face prin intermediul unor structuri lamelare de lemn, pozitionate si dimensionate in asa fel incat sa asigure o rezistenta deosebita si perfect predictibila in toata suprafata panoului. Aceste materiale de constructie sunt folosite atat pentru realizarea peretilor exteriori (grosimea stratului izolator de polistiren de inalta densitate fiind uzual de 15 cm, ceea ce confera panoului un coeficient de izolatie termica de 0.28 W/Km2), a acoperisului (cu aceleasi caracteristici tehnice) si a peretilor interiori (de compartimentare), unde grosimea stratului izolator este de 9 cm si cu un coeficient de izolatie termica de 0.37 W/Km2). Datorita complexitatii sistemelor de realizare a jonctiunilor si imbinarilor intre panourile SIP (acest lucru realizandu-se prin structuri bilamelare de lemn, ancorate cu elemente de fixare metalice profilate special pentru acest scop), cladirile realizate cu acest material de constructie au o rezistenta deosebita, acoperisul realizat din panouri SIP putand suporta o incarcate de 300 kg/m2. Datorita rezistentei si elasticitatii deosebite a constructiilor realizate din panouri SIP, expunerea la curentii de aer a cladirilor realizate prin acest sistem constructiv este posbila atat in cazul curentilor de tip B1 (urban/suburban) cit si de tip C1 (cimp deschis), rezistand cu succes la viteze ale curentilor de aer (vint) de pina la 209 km/h