Ghidul Serviciilor
Cabinet Podiatrie Bucuresti
inapoi la firma 1506 vizite
Poza Veruca plantara
Foto
Foto

Veruca plantara este rezultatul unei infectii virale, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii. In mod popular, se foloseste termenul negi.

Poate fi localizata oriunde pe suprafata plantara si poate fi insotita de simptome, daca se afla in zone in care se exercita presiune sau frecare prin miscarea picioarelor.

Perioada de incubare este necunoscuta, dar se presupune ca variaza de la cateva luni la cativa ani.Virusul care determina veruca plantara este denumit Papiloma Virusul Uman (HPV) .Acesta infecteaza doar stratul superficial al pielii, formandu-se in jur un strat gros keratolitic. Sunt forme de veruci care dispar de la sine, fara tratament, insa exista cazuri cand este necesar tratamentul acestora, mai ales atunci cand prezenta lor afecteaza mersul.

 

Se cunosc cel putin 120 de tipuri diferite de Virus Papiloma Uman (HPV), insa doar unele dintre ele sunt responsabile de aparitia condiloamelor pielii.Anumite forme de virus afecteaza talpa piciorului.Acestea sunt infectii intalnite des, cel putin jumatate dintre adulti sunt infectati pe parcursul vietii. Verucile plantare sunt depistate la toate grupele de varsta,  cel mai des sunt intalnite la copii si tineri, insa mai rar la varstnici.

Principalii factori de risc care stau la baza dezvoltarii verucilor plantare sunt:

 

Tratare veruca plantara

 

Dupa tratament

Virusul se multiplica pe suprafete calde si umede, cum ar fi zona piscinelor, vestiarelor, bailor. Agentul patogen este extrem de contagios si poate supravietui timp de mai multe luni fara o gazda umana. Singura modalitate de a contacta virusul este prin contact direct, iar calea de transmitere este prin intermediul taieturilor, zgarieturilor sau prin intermediul altor leziuni la nivelul picioarelor.

 

 

Atunci cand o persoana merge cu picioarele goale pe podea, particulele de virus pot fi eliberate si pot fi contactate de o alta persoana de pe aceeasi suprafata. Alta modalitate de infectare este prin folosirea aceluiasi prosop pe care l-a folosit deja o persoana care are veruca plantara.

 

Principalele simptome pentru veruca plantara sunt:

– durere locala si senzatia de nodul sub piele;

– excrescente sau protuberante dure, ferme, inchise la culoare. Acestea pot contine capilare trombozate in straturile pielii;

– suprafata este neteda de culoare gri-galben sau maro;

 

In anumite cazuri verucile se grupeaza. De obicei apar intr-o zona in care exista o batatura care nu a fost observata anterior. Pentru un diagnostic precis se solicita recoltarea unei monstre de tesut si analizarea acesteia de catre anatomopatopog.

 

Intrucat verucile plantare pot sa dispara de la sine dupa cateva luni, fara sa ramana vreo urma locala, intr-o prima etapa nu trebuie sa se intervina in mod agresiv. Insa, in cazul celor mai multe dintre verucile simptomatice, disconfortul fiind prea mare se intervine prin simpla eliminare a excesului de keratina si aplicarea locala a unui preparat ce contine acid salicylic. Acest tratament este recomandat sa fie facut de persoane autorizate , pentru a nu produce leziuni.

 

Dupa tratament, aproximativ 65% dintre veruci dispar si nu raman cicatrici. Cicatricea poate sa apara in urma al diferitelor tipuri de tratament nedureroase.

Pentru tratementul verucii plantare puteti sa va programati prin a ne contacta la nr. de telefon la 0745.810.669.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.