Unele persoane cu diabet nu stiu ca au un risc crescut de probleme la nivelul piciorului. Complicatiile piciorului sunt cele mai serioase si costisitoare complicatii ale unui picior diabetic. Amputatiile membrului inferior sunt precedate de cele mai multe ori de ulceratii. La cei mai multi pacienti neuropatia diabetica periferica joaca un rol principal. Statisticile arata ca jumatate dintre pacienti au neuropatie si picior la risc.
Neuropatia duce la pierderea sensibilitatii si ulterior deformarea piciorului cu posibila modificare a mersului. La pacientii cu neuropatie traumele minore, cum ar fi purtarea incaltamintei nepotrivite, mersul descult sau orice alta accidentare minora pot duce la un ulcer cronic. Pierderea sensibilitatii, deformarea piciorului si limitarea mobilitatii articulare pot produce incarcare biomecanica anormala a piciorului. Ca raspuns apare batatura, frecvent hemoragia subcutanata si in final leziunea tegumentului. Indiferent de cauza, pacientul cu sensibilitate pierduta, continua sa mearga, impiedicand astfel vindecarea. Boala vasculara periferica in asociere cu o trauma minora poate duce la un ulcer dureros, ischemic. In ingrijirea piciorului diabetic un loc important il ocupa inspectia si examinarea regulata a piciorului.
Toti pacientii diabetici trebuie examinati o data pe an pentru a depista eventualele problem ale piciorului , iar cei cu factori de risc trebuie examinati chiar mai des ( la 1-6 luni). Absenta simptomelor nu inseamna neaparat picioare sanatoase, atata timp cat pacientul poate avea neuropatie, boala vasculara periferica sau chiar ulcer.
La examinare unui picior diabetic se urmaresc simptome ca: furnicaturi, durere, pierderea sensibilitatii, claudicatia, durerea de repaus, pulsul la pedioasa, modificarea culorii tegumentelor in pozitia decliva, culoare, temperature,edem, patologia unghiilor exenplu unghii incarnate sau micotice, bataturile, pielea uscata, fisurile, macerarea interdigitala, deformarile de degete, exemplu deget in ciocan, proeminente osoase.
Educatia pacientului joaca un rol important in preventive. Pacientul este invatat sa-si recunoasca problemele si mai ales ce masuri sa ia.
Va prezentam mai jos un caz in care ingrijim un picior diabetic al unui pacient.