Albirea dintilor este procedeul care ajuta la îndepartarea petelor de pe dinti, facându-i mai albi si mai stralucitori. Una dintre cele mai solicitate proceduri din cabinetele destomatologie, tocmai datorita faptului ca îmbunatateste în mod considerabil aspectul danturii.
Dintii sunt acoperiti la exterior de smalt, un tesut dur alcatuit dintr-o retea minerala de cristale care are un continut mic de apa, de numai 2%. Suprafata smaltului este acoperita cunumerosi pori, asemeni unui burete, în care pot patrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alti coloranti alimentari si care pot pata dinti. În timp, culoarea dintilor va deveni dince în ce mai întunecata, din cauza acestor pete.
Care sunt cauzele îngalbenirii dintilor:
Alimentatia – alimentele închise la culoare, cele cu aciditate ridicata, dar si colorantii alimentari sunt cele care afecteaza cel mai des culoarea dintilor. Pe acesta lista se afla vinul rosu, ceaiul negru, cafeaua, bauturile cargobazoase, fructele de padure, sosurile de soia si rosii, sfecla sau otetul balsamic
Inaintarea în vârsta – odata cu înaintarea în vârsta, structura dintilor sufera modificari care pot duce la îngalbenirea dintilor
Fumatul – nicotina se depune pe smaltul dintilor, iar în timp produce îngalbenirea dintilor, dar si alte probleme ale gingiilor (parodontita)
Fluorul în exces (fluoroza) – folosit în exces, fluorul poate afecta dantura. Acesta poate fi gasit în apa pe care o bem, dar si în pasta de dinti. Este recomandat sa folosim o cantitate mica de pasta de dinti atunci când ne spalam pe dinti, de marimea unui bob de mazare
Medicamente – exista si unele tratamente medicamentoase care pot afecta culoarea dintilor. Acestea pot fi antibioticele precum amoxicilina, minociclina sau tetraciclina, in special atuncicând sunt administrate copiilor.
Igiena dentara deficitara – în cazul în care nu respectam programul zilnic de igiena dentara, adica sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi si sa folosim si ata dentara, acestia se vor îngalbeni mult mai repede.
Alimente pentru albirea dintilor
Exista alimente pe care le poti introduce în dieta zilnica si care ajuta la îndepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor care pot colora dintii. Poti sa manânci mere, morcovi,capsuni, telina, kiwi sau cereale integrale. Acestea contin si vitamine care ajuta la pastrarea unor dinti sanatosi.
Ce trebuie sa stii despre albirea profesionala a dintilor
Tratamentele de albire realizate la un cabinet stomatologic sunt rapide si eficiente, iar rezultatul este vizibil imediat. Uite ce trebuie sa stii despre albirea profesionala a dintilor:
Proceduri dentare care trebuie aplicate înainte de albirea dintilor
Înainte de a începe un tratament pentru albirea dintilor este necesar un consult stomatologic în urma caruia medicul va stabili daca este indicat sa îti albesti dintii.
În plus, este important sa tratezi toate probleme existente ale dintilor si gingiilor, deoarece pot afecta rezultatul tratamentului. În cazul cariilor, solutia pentru albire poate sa patrunda în zonele afectate, ajungând pâna în partile interne ale dintelui.
Daca suferi de retractie gingivala, este posibil ca zonele în care radacina dintelui este expusa sa capete o nuanta de galben, iar produsele pentru albirea dintilor nu vor putea sa rezolve aceasta problema. În plus, în urma tratamentului, dintii pot deveni sensibili.
Tratamentele profesionale pentru albirea dintilor
Cine nu poate apela la tratamentele de albire profesionala?
Tratamentele pentru albirea dintilor nu pot fi facute în urmatoarele cazuri:
Beneficiile albirii dintilor
Riscurile albirii dintilor
Este important ca, dupa finalizarea tratamentului, sa respecti un program de igiena orala zilnic pentru ca rezultatele sa dureze mai mult timp.
Intra in sectiunea de shop si alege unul din pachetele noastre.
Cine, cand are nevoie cineva de o vizita la medicul parodontolog?