Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” a fost fondat în anul 1979, din necesitatea construirii în Bucureşti a unui spital funcţional, care să facă faţă cerinţelor anilor respectivi, în condiţiile în care populaţia oraşului era în creştere accentuată. A fost conceput ca un spital general de mărime medie, cu un număr de 600 de paturi şi care să includă secţiile de bază: medicină internă, chirurgie, ortopedie-traumatologie, urologie.
În prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” face parte din spitalele clinice afiliate Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi este interconectat la învăţământul medical universitar din ţară.
După anul 1990, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” a continuat tradiţia medicinei clinice clasice româneşti şi a iniţiat totodată un amplu proces de reorganizare şi modernizare, cu modificarea structurii şi înfiinţarea de noi secţii clinice şi laboratoare specializate, orientate către tehnici de diagnostic şi tratament intervenţional de înaltă performanţă.
În anul 1994, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” s-a deschis cel de-al doilea compartiment de hemodializă din ţară şi a fost modernizat serviciul de imagistică prin achiziţionarea de echipamente CT şi RMN. Începând cu anul 1996 s-au pus bazele unui compartiment de angiografie şi cateterism care a permis dezvoltarea unor tehnici invazive, unele dintre acestea în premieră naţională. În acelaşi timp, secţiile clinice chirurgicale au devenit centre de referinţă şi de formare în laparoscopie, endourologie şi artroscopie şi s-au orientat spre noi domenii, cum sunt chirurgia bariatrică, rezecţia transuretrală a tumorilor de vezică urinară, nefrolitotomia percutană (NLP), ligamentoplastia artroscopică.
În prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” include un număr de 16 secţii clinice şi neclinice, un ambulatoriu de specialitate integrat, precum şi laboratoare specializate de tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară, angiografie şi endoscopie. Această structură, alături de Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), permite furnizarea de servicii medicale la un nivel calitativ comparabil cu spitalele similare din centrele universitare din ţară.
Misiunea spitalului este de asigura pacienţilor săi servicii de sănătate specifice în cel mai eficient mod posibil, concomitent cu promovarea şi dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil, precum şi formarea de specialişti în patologiile tratate, având la bază o bogată tradiţie şi un personal universitar de înaltă ţinută.