Ghidul Serviciilor
Pompitas
inapoi la firma 690 vizite
Poza Vals Vienez
Foto

Primele atestari ale dansurilor precursoare Valsului Vienez, inrudite cu el, sau care au influentat forma sa, dateaza din secolul XVI.

 

Originile sale sunt controversate, nu mai putin de patru tari (Austria, Franta, Germania sau Polonia) revendicand nasterea Valsului Vienez. Primul dans inrudit cu Valsul, Dreher-ul, apare in jurul anului 1520, in Germania. Austria si Franta au lansat propriile versiuni de Vals, Weller (1580), respective Nizzarda (1590).

 

Laendler-ul, original din Bavaria, este predecesorul Valsului Vienez. Acesta din urma a luat nastere dupa ce pasii si figurile Landler-ului au fost reduse, datorita vitezei, la sase pasi.

 

Prima melodie de Vals, O du lieber Augustin, a fost compusa in 1670. In 1766 a fost pusa in scena, la Viena, opera Una cosa rara, pe muzica de Vals. Printre admiratorii inflacarati ai Valsului s-a numarat si Mozart, care a inclus in una dintre operele sale, Don Giovanni, trei valsuri, cantate unul dupa altul.

 

Valsul Vienez a fost criticat prin secolele XVII-XVIII, fiind considerat un dans vulgar. Cu toate acestea, in 1816 a fost acceptat si in Marea Britanie. Dansul interzis, asa a fost supranumit Valsul, pentru ca atunci cand a ajuns in salile de dans vieneze partenerilor le era permis sa se atinga, lucru nemaiauzit pana atunci. Tinerii au continuat insa sa-l danseze, iar in cele din urma s-a facut trecerea catre dansul de salon, transformandu-se intr-un dans elegant, cu o muzica rafinata. Cele mai folosite instrumente sunt pianul, vioara si basul.

 

 Figurile Valsului Vienez

 

In 1983, International Comitee of Ballroom Dancing a standardizat figurile de dans. Acestea aveau sa fie singurele permise in competitiile de dans sportiv timp de aproape doua decenii:

 

- natural si reverse turn: deplasari si intoarceri continue;

 

- changing steps: figuri de legatura;

 

- natural si reverse fleckerls: dans rotativ-stationare;

 

- contra check: legatura intre fleckerl-uri.

 

In 2001, Federatia Internationala a permis folosirea si a altor figuri (natural spin si natural pivot; reversed pivot; left wisk) pentru o perioada de proba. Aceasta din dorinta de a revigora Valsul Vienez si de a-l face mai spectaculos.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.