Fatetele dentare reprezinta in prezentcea mai buna solutie de restaurare dentara din punct de vedere estetic. Recent s-au desoperit noi tehnici de realizare a acestor fatete dentare iar datorita tehnologiei foarte avansate se pot obtine rezultate impresionante atat estetic cat si functional.
Fatetele sunt indicate in fractura unghiurilor incizale, inchiderea diastemelor(vezi imagini), discromii dentare, anomalii de pozitie, hipoplazii de smalt, refacerea dintilor scurti abrazati.
Indicatii
Folosirea fatetelor dentare sunt indicate printre altele si in cazul dintilor conoizi, hipoplaziilor de smalt, discromiilor datorate tratamentelor endodontice, spatierilor si diastemelor sau eroziunea smaltului.
Contraindicatii
Folosirea acestor fatete dentare este contraindicat in cazul bruxismului, deoarece fatetele dentare pot avea de suferit in cazul acesta. Datorita materialului din care acestea sunt confectionate, se pot sparge cu usurinta.
Tratamentul cu fatete dentare mai sunt contraindicate si in cazul in cazul in care dantura nu are o cantitate suficienta de smalt, deoarece fatetele dentare au punctul de prindere direct pe smaltul dintilor.
Bolile parodontale sunt de asemenea conditii eliminatorii pentru optarea unui tratament de fatetare dentara. Este imperios necesar ca dantura pacientului sa fie suficient de sanatoasa pentru a insertia fatetelor. Igiena orala este obligatorie pentru mentinerea sanatatii dintilor.
Etapele aplicarii acestora
Prima etapa in aplicarea acestor fatete dentare se constituie prin discutia pastrata cu medicul specialist stomatolog. Acesta care va decide pasii premergatori aplicarii tratamentului dentar tinand cont de o serie de aspecte printre care aspectul de baza va ramane cel al stabilirii compatibilitatii pacientului cu conditiile de baza ale aplicarii tratamentului.
O alta etapa este contituita prin slefuirea smaltului dintilor, intr-o adancime cuprinsa intre 0.4 – 0.7 mm, aceasta fiind de fapt suprafata de lipire a fetetelor dentare. Aceasta procedura medicala nu presupune durere, este in totalitate suportabila dar daca pacientul doreste in mod expres se poate aplica si anestezia locala. Confortul pacientul este cel mai important pentru bunul mers al procedurii medicale.
Dupa etapa anterioara se va rece la etapa de amprentare a suprafetelor dintilor pentru ca viitoarele fatete sa se potriveasca perfect cu structurile anatomice ale pacientului. Dupa etapa slefuire a smaltului dintilor, exista posibilitatea sa pacientul sa resimta sensibilitate la cald si rece si tocmai de aceea, pana la aplicarea fatetelor definitive, la indemnul medicului stomatolog se pot insera fatetele temporare. Evident aceasta decizie se va lua in acord cu pacientul.
Urmatoare etapa si ultima in aplicarea acestui tratament, este si cea mult asteptata deoarece dupa finalizarea acesteia, pacientul se poate bucura de noua infatisare a dintilor acestuia. Acum medicul dentist ortodont va realiza lipirea fatetelor pe suprafata dentara, folosind un ciment de culoare identica cu fateta printr-o tehnica numita bonding.
Pentru realizarea fatetelor nu este nevoie decat de o amprenta dentara si de 2 vizite la stomatolog. Pana nu demult, realizarea fatetelor se facea cu sacrificarea unei anumite cantitati de smalt prin slefuire, dar prin cea mai noua tehnologie fatetele au ajung la performanta de a nu mai sacrifica deloc substanta dentara dura(vezi imagini).
Fatetele dentare fara prepararea dintilor sunt cea mai simpla si mai eficienta metoda de a avea un zambet de invidiat.