Ortodontie inseamna tratarea si controlul diverselor devieri de crestere a celor doua maxilare. Reprezinta o specialitate de stomatologie dentara ce se ocupa cu tratamentul si studiul malocluziilor(muscaturilor imperfecte) ce apar ca rezultat al pozitionarii incorecte a dintilor la nivelul maxilarelor sau/si datorita raportului incorect dintre maxilar si mandibula. Astfel aceasta ramura de stomatologie dentara poate realiza doar corectarea la nivelul dintilor prin alinierea lor perfecta la nivelul maxilarelor sau poate asocia acest lucru cu ghidarea cresterii faciale. In acest ultim caz se numeste ortopedie dento-faciala. Tratamentul de ortodontie se poate efectua doar din motive estetice dar in majoritatea cazurilor exista si alte probleme ce ne indruma catre un medic ortodont.
Ortodontia de ultima generatie cuprinde o gama larga de aparate dentare ce de la caz la caz sunt alese de catre un medic ortodont impreuna cu pacientul.
Pentru a intelege de ce sunt necesari bracketii si alte aparate dentare trebuie sa vorbim un pic despre pozitionarea dintilor.
Pe masura ce copii cresc dintii de lapte cad unul cate unul fiind inlocuiti de dinti definitivi.In multe cazuri dintii permanenti apar drepti dar exista si cazuri in care dintii definitivi cu toate ca aveau spatiu pe arcada apar rotati.Uneori dintii cresc inghesuiti si strambi,alteori icalecati sau foarte rotati. Uneori maxilarele sunt prea mici si dintii cu toate ca sunt relativ aliniati sunt foarte deplasati in fata(anterior). Puteti sa initiati chiar acum o programare printr-o vizita la cabinetul stomatologic si clinica de ortodontie Bucuresti – Premiumdent. Este timpul ca problemele de ortodontie sa dispara pentru totdeauna!
In unele cazuri maxilarul superior difera ca si marime de cel inferior. Uneori cand maxilarul superior este mai mare sau mandibula mai mica poate aparea un spatiu intre dintii de sus si cei de jos ce se numeste spatiu de inocluzie sagitala.In cazul in care maxilarul este mic si mandibula foarte mare apare prognatismul mandibular o anomalie ce de multe ori este mostenita de la unul din parinti.
Exista si cazuri in care datorita pierderii premature a dintilor de lapte prin carie sau accidente pot aparea dezechilibre ce se manifesta la varsta adulta.
Ortodontia interceptiva se refera la prevenirea anomaliilor dento-maxilare prin aducerea copilului la medicul ortodont la varsta de 6-7 ani.La acesta varsta exista deja semne ce ii arata medicului ortodont daca vor exista probleme ulterioare si multe din ele pot fi prevenite. Copii pot avea dintii inghesuiti,prea spatiati,protrudati(dintii prea in fata),dinti supranumerari sau lipsa unor muguri de dinti definitivi sau probleme de crestere gresita a maxilarelor.
Unele probleme sunt mostenite de la parinti,altele se dezvolta in timp datorita unor obiceiuri gresite. Anomaliile pot aparea datorita sugerii degetului,buzei superioare sau inferioare,respiratiei orale,distructiilor prin carie a dintilor,pierdere prematura sau prea tarzie a dintilor de lapte,accidente sau nutritie incorecta. Medicul ortodont poate identifica problemele subtile de crestere gresita a maxilarelor sau de aparitie intr-o pozitie incorecta a dintilor definitivi chiar si atunci cand copilul are inca dentitia de lapte. Avantajul detectarii precoce a acestor probleme ortodontice este ca sunt mai usor de corectat la o varsta mai mica si se scurteaza astfel durata totala a tratamentului ortodontic obtinandu-se si un rezultat perfect stabil in timp. Pentru fiecare pacient exista un moment optim de incepere a tratamentului ortodontic, moment pe care medicul ortodont il stabileste in functie de particularitatile fiecarui caz.