Activitatea fabricii
Teracota Medias este singura fabrica din România care are permanent printre membrii echipei sculptori absolventi ai Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si pictori de cahle. Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model si de a asigura tiparele necesare productiei în serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurare pornind de la piese vechi sau în stare avansata de degradare.
Activitatea fabricii se împarte în prezent în 3 directii de activitate: restaurarea de piese si productia de sobe traditionale, manufacturarea de sobe pictate mobile cu feronerie de Reghin si proiecte moderne de sobe si termo-seminee cu aspect traditional sau cu combinatii contemporane de teracota cu placi din marmura, sticla refractara si accesorii metalice.
Cahlele din teracota sunt piese ceramice utilizate pentru zidirea partii exterioare a sobelor de teracota. Cele 5 elemente importante ce constituie exteriorul unei sobe sunt: placile, colturile, soclurile, cornisele si burlanele. În afara acestor piese de baza, se pot manufactura componente exclusiv ornamentale, specifice sobelor din orase, conace si case boieresti: stâlpi, arcade, medalioane, etajere, borduri, frontoane etc.
Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata în anul 1906 de catre sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938 – 2015) aceasta a schimbat mai multi proprietari, printre acestia numarându-se inclusiv Statul Român. În arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.
Dupa 111 ani si o multime de schimbari sociale, politice si economice, Teracota Medias produce aceleasi cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteta originala de amestecuri de pamânt, acelasi numar de manufacturieri si aceeasi tehnologie de glazurare si pictare manuala. Din 2015, fabrica este din nou în proprietatea unui antreprenor sas, Uwe Draser.
Peste 113 ani de traditie, arta si mestesug în Transilvania.
Principalele trei beneficii functionale datorate acestui amestec de argile sunt: conductibilitatea termica ridicata, capacitatea de a acumulare rapid caldura si de a o pastra timp de mai multe ore de la stingerea focului si rezistenta la soc termic datorata arderii cahlelor la temperatura de vitrificare.
Soba sau semineul rezista astfel timp de cel putin 50 de ani la cicluri repetate de încalzire.