Reglementarile din spectrul deratizarii sau a dezinfectiei nu sunt foarte clare, acestea fiind împrastiate în mai multe acte normative, însa cei care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi ce pot depasi suma de 8.000 de lei.
Deratizarea ecologica consta în împrastierea de capcane pe întreaga suprafata ce este considerata a fi infestata de rozatoare. Pasul numarul doi consta în prinderea rozatoarelor, iar al treilea pas este constituit din colectarea, transportarea si incinerarea acestora.
Capcanele adezive au devenit foarte populare datorita usurintei cu care acestea captureaza intrusii nedoriti. Acestea sunt fabricate folosind adeziv natural si sintetic ce este aplicat pe carton, plastic sau pe alte câteva materiale similare. Momeala poate fi plasata în mijlocul capcanei, dar proprietarul imobilului mai poate opta si pentru un miros stimulent ce este menit sa induca în eroare parazitii.
Deratizarea chimica consta în utilizarea de substante raticide cu efect letal, amplasate în statii de intoxicare perimetrale. Produsele utilizate în timpul deratizarii chimice se regasesc sub mai multe forme: momeala sub forma de pasta, otrava sub forma de spuma, momeala blocuri cerate si necesita a fi amplasate în zona de tranzit a rozatoarelor.
Eradicarea unei infestari cu paraziti depinde foarte mult de gradul de infestare al imobilului, de produsele utilizate în procedeul de deratizare, mediul ambiant în care are loc deratizarea, conditiile igienico-sanitare, dar ar mai putea fi influentata si de experienta celui care efectueaza operatiunea de deratizare a rozatoarelor nedorite.