Ghidul Serviciilor
Profi Solar
inapoi la firma 1578 vizite
Poza Panouri solare termodinamice
Foto
Foto

Panouri solare termodinamice sau apa calda menajera in 365 zile din an fie zi sau noapte, vant sau ploaie ...

 

Toti cunoastem cateva detalii despre panourile solare si dezvoltarea acestora. Prima data au aparut panourile solare plane care au devenit mai bune si mai eficiente cu timpul dar mai ales in perioada rece aveau / au un randament mai mic si unele nici nu functioneaza pe timpul iernii. (mai sunt si exceptii)

O tehnica mai avansata prezinta panourile solare cu tuburi vidate care datorita tehnicii folosite si formei tuburilor dau un randament mai mare in sezonul rece. Cu panourile solare cu tuburi vidate putem obtine un aport frumos la incalzire in timpul iernii iar primavara si toamna sistemele bine construite pot sa satisfaca complet necesitatile de incalzire a casei (mai ales in cazul sistemelor de incalzire in perete, in pardoseala care functioneaza la temperaturi scazute).

Nu este un secret insa si trebuie sa recunoastem ca panourile solare fie plane fie cu tuburi vidate sunt functionabile doar atunci daca este soare, adica in timpul zilei daca vremea este frumoasa si cu soare - ceea ce nu este o caracteristica generala a zilelor din perioada urmatoare noiembrie-februarie. (nota: unele panouri solare cu tuburi vidate dau un randament semnificativ si atunci cand cerul este noros).

 

 

Ce ar fi daca ar exista panouri solare care ar putea functiona si in conditii meteorologice nefavorabile? Ce ar fi daca toamna si  iarna, in vremea rece (cand ne vom incalzi de la sumele de pe facturile de gaz si de incalzire), am putea folosi un sistem de panouri solare termodinamice de generatia a treia care sa functioneze oricand in aproape orice conditie meteorologica?

Cum functioneaza panourile solare termodinamice?

 

Sistemul solar de generatia a treia functioneaza cu ajutorul unui lichid de racire R407C (nu este un antigel ca si in cazul panourilor solare traditionale ci un gaz) umplerea sistemului fiind asemanatoare cu punerea in functiune a unui aparat de aer conditionat.

 

Lichidul de racire circula prin sistem la -5°C si intra in sistem la -15° C, apoi se incalzeste si se evapora. Lichidul evaporat este transformat in gaz si prin intermediul retelei de distributie solara intra in compresor. Pa parcursul compresiei gazul isi mareste densitatea, crescandu-si temperatura la 110-130°C, dupa care printr-un schimbator de caldura transmite caldura unui rezervor de apa calda sau sistemului de incalzire.

 

Pe scurt sistemul solar termodinamic functioneaza exact ca si frigiderul obisnuit de acasa numai pe invers.

 

Astfel obtinem in mod continuu apa calda la 60°C pe timp cu soare, cu vant, ploios, chiar si noaptea in toate cele 24 de ore ale zilei!

Din ce se compune sistemul solar termodinamic?

Panouri solare, de marime 200x80 cm, confectionate din aluminiu, greutatea unui panou este 7.6 kgBloc solar termodinamicAutomatizare cu afisaj digitalAgent termic R407C

Boiler inox - cu rezistenta electrica, si optional cu schimbatoare de caldura montate in plus pentru a putea fi conectate si la alte surse de incalzire. 

In cazul incalzirii piscinelor se mai adauga un schimbator de caldura piscine.

Tipuri de instalatii solre termodinamice

Instalatii solare termodinamice pentru apa calda - cu panou montat in exterior E

Instalatii solare termodinamice pentru apa calda - fara panou montat in interior I

Instalatii solare termodinamice pentru apa calda - cu panou montat in exterior dar functionabil si in interior E+I

Instalatii solare pentru apa calda si aport la incalzire

Insatalatii solare termodinamice pentru incalzire piscine

Instalatii solare termodinamice incalzire / racire

Cum se instaleaza panourile solare termodinamice?

Panourile sunt usor de instalat. Acestea pot fi montate pe acoperis, pe podea, pe FATADE, PE GARDURI si pe alte suprafete, chiar si pe verticala. Practic pot fi amplasate oriunde dar se recomanda orientarea spre sud iar inclinarea panourilor sa fie intre 45-90 grade. Acesta inseamna ca panourile pot fi montate si pe verticala adica de ex. pe peretele cladirilor sau pe gard, fara a fi necesara existenta unui spatiu suficient de mare pe acoperis pentru a putea fi montate toate panourile pentru deservirea necesitatilor. Distanta maxima intre panourile solare si blocul solar termodinamic nu poate depasi 30 metri, iar in inaltime nu poate fi mai multa decat 15 metri.

Echipamnetul functioneaza ca si pompa de caldura cu aer?

Nu. Pentru pompa de caldura cu aer sunt necesare unitati exterioare de putere mare, ceea ce inseamna consum mare de energie si zgomot mare. In cazul temeperaturii exterioare sub 0°C este necesara protectia la inghet a unitatii exterioare sau incalzirea pa cale electrica ceea ce reduce castigul obtinut prin folosirea sistemului. Acest risc nu exista in cazul sistemelor solare termodinamice.

Cat este consumul de energie electrica?

Consumul de energie electrica al unui echipament tipic de producere a apei calde menajere de 200 litri este 500 W.

Se poate obtine finantare prin Casa Verde la acest tip de instalatie solara?

Da. Instalatia este considerata instalatie cu panouri solare (desi dupa parerea mea este situata undeva intre panouri solare si pompa de caldura) deci suma maxima ce poate fi primita ca si finantare prin programul Casa Verde este 6000 Ron.

Garantia sistemului si certificari

Perioada de garantie standard pentru echipament este de 2 ani, iar pentru panouri este de 5 ani din data punerii in functiune. Produsul corespunde directivelor CEE 73/79 si CE 93/68 si dispune de certificare Solar Keymark. (produs in UE)

Avantajele sistemului de panouri solare termodinamice:

Functioneaza in toate conditiile meteorologice pe vant, pe ploaie, pe zapada, chiar si in timpul noptii

Estetic - la cerere panourile din exterior pot fi comandate in diverse culori

Boiler inox

Schimbatorul de caldura nu este in contact direct cu apa deci, nu e afectat de depunerile de calcar.

Punere in functiune simpla

Instalatiile solare termodinamice E+I (interior+exterior) au o performanta ridicata.

Nu exista intretinere - se va controla anual numai protectia anodului incorporat in rezervorul de apa calda, in caz de nevoie acesta va fi inlocuit

Nu este inflamabil

Nu este nociv

Agentul termic este chimic stabil la diferite presiuni si temperaturi

Instalatia solara termodinamica nu este expusa riscului de inghet (ca si in cazul instalatiilor solare in care agentul termic este apa, sau la sistemele gen termosifon, cu rezervorul incorporat sau lipit de panou, care functioneaza doar vara)

Nu exista un ventil solar de siguranta care ar putea scadea presiunea sistemului in cazul supraincalzirii

In panouri circula numai agentul de racire deci apa dura nu cauzeaza probleme, calciul din apa si nici rugina nu ataca sistemul

Dezavantajele sistemului de panouri solare termodinamice:

Sistemul solar termodinamic este functionabil doar la temperaturi de peste -5°C, sub aceasta temperatura sistemul se opreste.

Consumul de energie electrica este mai ridicat decat in cazul unei instalatii solare traditionale dar mai mic decat daca am folosi rezervor electric sau cu rezistenta electrica pt. incalzirea apei.

Pretul unui sistem este putin peste pretul unei instalatii cu panouri solare traditionale

 

  Cat costa??? Vezi preturi instalatii cu panouri solare termodinamice.

Click aici>>>

 

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.