Principiul de functionare a panourilor solare cu tuburi vidate este ca lichidul care transporta caldura circula intr-un tub vidat. Sistemul vidat contribuie la izolare, iar forma acestor tuburi, forma rotunda permite ca razele soarelui sa patrunda in panoul solar cu tuburi vidate din mai multe directii. Acestui fenomen se datoreaza si randamentul mai mare fata de panourile solare plane. Fiecare tub din panoul solar este format din doua tuburi, cel din exterior este fabricat dintr-o sticla transparenta speciala de duritate mare, din siliciu si bor, iar tubul din interior este tratat cu un material absorbant de caldura si lumina. Comparativ cu panourile solare plane, panourile solare cu tuburi vidate trebuie curatate mai des din cauza frunzelor sau a zapezii care poate intra printre tuburi. Avantajul lor este ca in caz de deterioare a tuburilor se poate inlocui doar tubul deteriorat, nefiind necesara inlocuriea intregului panou solar. Un alt avantaj este randamentul mai ridicat fata de panourile solare plane.
Panourile solare cu tuburi vidate functioneaza intre 0-8 bar presiune si sunt folosite in sisteme cu circuit inchis sub presiune, impreuna cu un vas de expansiune, de obicei pentru a produce apa calda menajera dar si pentru obtinerea unui aport la incalzire sau pentru incalzirea piscinelor. Privind materialele folosite la panourile solare acestea trebuie sa fie rezistente la coroziune. Sistemul de tevi folosite la panouri solare este fabricat din cupru de inalta calitate, tuburile din sticla, iar suprafata colectoare din aluminiu sau alte materiale inoxidabile, iar elementele de prindere si de suport a panourilor solare din otel inoxidabil.
La sistemele de panouri solare tip Drain back, daca sistemul este umplut cu apa, trebuie sa tinem cont si de depunerile de calcar, respectiv posibilitatea de inghet. Deoarece trebuie sa prevenim aceste fenomene, in panourile solare folosim un antigel special. Insa trebuie sa urmarim si incalzirea sistemului, deoarece antigelul dupa o anumita temperatura devine acidulat. Pentru a controla aceste temperaturi si fenomene exista regulatoarele, adica partea de automatizare a sistemelor de panouri solare.
Prin panourile solare legate in serie sau paralel, putem forma campuri de captare de diferite capacitati. In panourile solare volumul lichidului este foarte mic 4 nm, intr-un panou solar de 30 de tuburi doar 1 litru care cu ajutorul pompei ajunge in locul de depozitare, adica in boiler. Daca temperatura este mai mare in panoul solar decat in boiler atunci pompa porneste si impinge apa calda in boiler iar cea rece in panou.
Constructia tuburilor vidate din panourile solare
Tuburile vidate din panourile solare sunt formate din doua tuburi de sticla. In cazul panourilor solare Westech-solar 58-1800 diametrul tubului este de 58 mm iar lungimea acesteia de 1800 mm. Datorita materialului din care este fabricat, respectiv marimii si formei tuburile vidate rezista la ploile cu gheata de pana la 25mm. Tubul din exterior este transparent iar tubul din interior are o suprafata speciala care absoarbe lumina si caldura. Aerul dintre cele doua tuburi este extras, astfel se formeaza un vid. Din aceasta cauza, tuburile fiind izolate print-un spatiu vidat, panourile solare cu tuburi vidate pot fi folosite si la temperaturi mai scazute. Daca acest spatiu vidat se deterioreaza, deci dispare, atunci partea de jos a tuburilor de culoare argintie tratate cu bariu, devine alba. Tuburile vidate din panourile solare sunt usor de inlocuit, avand in vedere ca in cazul unei defectiuni sau deteriorari se inlocuieste doar un singur tub, fara demontarea intregului panou solar.
Sistemul de sustinere a panourilor solare: sistemul de baza este potrivit pentru acoperis inclinat, dar avem sisteme si pentru montarea panourilor solare pe acoperis orizontal.