Evaluarea clinica pe care sunt autorizat sa o desfasor poate fi solicitata in situatii prevazute de legislatie, in care este necesar un aviz / raport de psihologie clinica, dar si pentru a realiza o recomandare privind tipul potrivit de interventie pentru profilul clinic rezultat. Accentul pe care il pun in activitatea mea de psihologie clinica este pe acest din urma tip de evaluare, si are ca rezultat indrumarea catre interventii psihiatrice si psihofarmacologice / psihoterapie individuala sau de grup / consiliere psihologica / dezvoltare personala / coaching, etc.
Prin interviu clinic si psihodiagnostic (utilizarea unor baterii de testare standardizate, autorizate de COPSI) se urmareste evaluarea subiectiv-emoţionala, cognitiva, comportamentala, bio-fiziologică (psihosomatica), a personalitatii, a mecanismelor de coping / adaptare / defensive, a dezvoltarii psihologice si a altor dimensiuni relevante.
Consider evaluarea clinica ca fiind un demers util la inceputul unei interventii prin psihoterapie, deoarece acest tip de evaluare standardizat releva intr-un timp scurt un tablou detaliat al functionalitatii psihice, nu numai in termeni de abatere de la normalitate ci si in termeni de resurse individuale ce pot fi utilizate in plan psihoterapeutic. In completare, la incheirea psihoterapiei si in puncte cheie ale acesteia, psihodiagnoza poate fi utila pentru masurarea obiectiva a progresului.