Psihoterapia de cuplu consta in a permite partenerilor de a dispune de mai multe elemente inainte de a decide asupra unui viitor comun sau nu, precum si asupra relatiei lor ulterioare. Problemele pe care trebuie sa le depaseasca nu sunt in primul rand dificultatile relationale, ci mai degraba faptul ca cei doi parteneri sunt inchisi intr-o logica, ce nu permite gasirea unei solutii la problema aparuta.
Aspectul contradictoriu este dat de faptul ca de cele mai multe ori cei doi parteneri comunica, dar comunicarea lor este prinsa intr-un cerc vicios, repetand secvente de comunicare deficitare.
Rolul psihoterapieieste este de a intrerupe aceste secvente comunicationale redundante si de a modifica perceptia cuplului aspupra problemelor prezentate.
Psihoterapia de cuplu este un demers terapeutic de cunoastere si de intelegere a dinamicii relatiei celor doi parteneri, adica a intelegerii contractului inconstient pe care s-a fundamentat alegerea partenerului/partenerei. In masura in care cei doi parteneri reusesc sa inteleaga ce sta in spatele alegerii pe care au facut-o si pe ce baze emotionale se construieste relatia pe care o au, acestia pot sa se aseze mai constient si mai asumat in cuplul deja format sau pe care vor sa-l formeze.