Ghidul Serviciilor
Cosmescu For - Foraje De Alimentare Cu Apa, Bucuresti
inapoi la firma 715 vizite
Poza Foraje de mica si medie adancime
Foto

Fantana – Modul traditional de a scoate apa. Fantanile le fac FINTINARII si nu firmele de foraj. Caracteristica principala a unei fantani este, ca e de mica adancime si de aceea de regula foloseste apa meteorica. Din cauza poluarii intensive din ultimele decenii de regula fantanile nu sunt o solutie optima, panza de apa de unde se face captarea fiind usor de infestat. O fantana poate fi totusi optiunea buna daca zona are izvoare de adancime care ajung la suprafata. Din punct de vedere al exploatarii si durabilitatii in timp este cea mai buna varianta de captare a apei.

Putul forat – Cand panza de apa este la adancime mai mare de 20 de m este singura varianta. Un put forat are diametru uzual intre 150 mm si 300 mm. Spre deosebire de o fantana de unde apa se scoate prin orice metoda disponibila, la puturi forate apa se scoate doar cu pompe submersibile.

Daca solutia cu put forat este ceea ce iti trebuie, sunt importante urmatoarele lucruri de stiut:

Operatiunile tehnologice si de alta natura pentru executarea unui put, din perspectiva unui beneficiar sunt urmatoarele:

1) Primul pas este gasirea cat mai multor informatii despre potentialul hidro – geologic al zonei. Asta insemnand ca vecinii, chiar si cei mai indepartati, trebuie intrebati despre lucrarile proprii de captare apa. Chestiunile care trebuiesc aflate/intrebate

sunt:

2) Al doilea pas este gasirea unei firme de foraj. Conditia obligatorie este sa aiba utilaje adecvate si de buna calitate. Din punctul asta de vedere sunt cele mai multe probleme, multe din ofertele de pe piata sunt venite de la echipe de foraj care au echipare artizanala. Pretul mic in aceasta situatie este o pacaleala, in acest caz imediat ce se ajunge cu forajul la adancimi mai mari de 10 m lucrurile de obicei devin problematice.

3) Semnarea contractului. Pare banal dar este o faza importanta. La prima vedere poate parea chiar o faza de evitat, multi beneficiari cautand lucrari nefacturate. De fapt trebuie lamurita situatia, contractul reprezinta obligatiile asumate de parti si nu afecteaza eventualele aranjamente.

4) Deschiderea santierului. Asta inseamna sapaturi, noroi si zgomot. Se sapa langa viitorul put doua gropi numite ’’batal ’’ (sau numai una dar mai mare) care sunt legate cu un sant de putul forat. In batal se face decantarea noroiului de foraj (numit noroi bentonitic). Dupa aceea se aduce utilajul pe pozitie li se pune praful de bentonita la inmuiat.

5) Se foreaza gaura primara. Dureaza cateva zile. In timp ce se foreaza noroiul bentonitic este injectat cu presiune prin interiorul coloanei de foraj si iese la suprafata aducand cu el materialul frezat numit ,, detris’’. Noroiul este decantat in batal si recirculat in put. Pe langa rolul de a scoate detrisul noroiul bentonitic mai are rol de a stabiliza peretii putului impiedicand surparea. Un sondor ia periodic probe de detris facand astfel profilul geologic al zonei.

6) In urma acestui foraj se obtin cateva informatii bune despre potentialul de a avea apa sau nu. Oprirea forajului este o operatiune stabilita de comun acord in acest moment de catre sondori si de catre beneficiar, contand informatiile din teren obtinute anterior si studiul detrisului.

7) In acest moment se executa operatiunea de ,, carotaj electric ’’. Aceasta operatie este facuta de o firma specializata in asa ceva, alta decat firma de foraj. Costa intre 200 si 300 de euro si in urma ei inginerul geolog va da un verdict despre ce poate face putul. Fara sa fie o certitudine procentul de eroare este extrem de mic. Deja este momentul in care beneficiarul stie daca are apa sau nu, cata apa si unde.

8) Daca verdictul geologului care a facut carotajul este negativ, e tot mai bine ca lucrarile se opresc aici. Costul lucrarilor este aproximativ jumatate din costul final negociat pentru put reprezentand fix cheltuielile, fara nici un profit pentru nimeni.

9) Daca in schimb verdictul e bun, treaba merge mai departe. Deja firma de foraj stie unde are de pus filtre de margarit.

10) Se procedeaza la finalizarea putului, se tubeaza si se introduce margaritul.

11) Dupa echiparea cu filtre si tubare se face denisiparea. Denisiparea este in esenta o operatie de pompare a apei din put. Prin aceasta operatie se face circulatia apei si se scoate nisipul din zona de captare.

12) Ultima operatie este curatarea zonei, predarea esantioanelor.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.