Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.
Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu.Placa bacteriana este alcatuita din microorganisme ce se inmultesc dupa fiecare masa mai ales in prezenta zaharurilor.Neinlaturata placa bacteriana duce in timp prin mineralizarea sa la aparitia tartrului.
Tartrul poate aparea la orice varsta, atat la adulti, cat si la copii. Indepartarea tartrului se poate face numai de catre medic prin detartraj. Metoda cel mai des intalnita de detartraj este cea cu ultrasunete care nu traumatizeaza dintii si nici gingia, este usor de suportat si nedureroasa.
Tartrul adera pe suprafata dintilor , dar si pe obturatii,plombe,proteze, implanturi, aparate ortodontice si poate fi un factor important al aparitiei bolilor parodontale.
Exista doua tipuri de tartru:
Supragingival : are o culoare alb gabui dar poate ajunge pana la maroniu negru daca nu este indepartat
Subgingival : are culoare inchisa maroniu spre negru si o duritate crescuta.
Atat pentru tartru subgingival cat si pentru cel supragingival ca metoda de tratament se foloseste detartrajul.
Detartrajul cu ultrasunete se realizeaza mult mai rapid decat cel manual. Varful aparatului poate ajunge si sub gingie, de unde va indeparta tartrul si placa bacteriana.
Detartrajul cu ultrasunete previne aparitia gingivitelor si a afectiunilor paradontale. Prin aceasta metoda de curatare se pot indeparta si petele de pe dinti, provocate de cafea, ceai sau nicotina, care nu pot fi indepartate manual.
Cum se previne tartrul?