Definitie, rol, avantaje
Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multe radacini.
Implanturile dentare se pot folosi atat in cazul lipsei unui singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti pana la toti dintii de pe arcada.
Pe implanturi se pot confectiona o mare diversitate de lucrari protetice : de la coroane dentare simple pana la punti extinse sau proteze scheletate mobilizabile in functie de caz si posibilitatile fiecarui pacient.
Rolul implanturilor dentare
Principalul rol al lucrarilor pe implanturi dentare este de a inlocui dintii lipsa preluand principalele functii ale acestora.
De ce este importanta "inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa" ?
In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se vor forma mai multe spatii, caracterizate prin lipsa unitatilor dentare. Acestea se numesc spatii edentate.
Nerestaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile cu un efect negativ asupra sanatatii bucale.
In urma unei extractii dentare se pot produce urmatoarele modificari :
Aceste modificari duc la afectarea grava a functiilor aparatului dentar : masticatorie, estetica si fonatorie. Mai mult, in urma acestor migrari, spatiul necesar confectionarii lucrarilor dentare se va diminua sau va disparea cu totul.
Se ajunge astfel la situatii ce necesita tratamente complicate sau efectuarea unor lucrari dentare de compromis cu calitati masticatorii si estetice precare. Sunt multe cazurile in care nu se mai pot confectiona lucrari dentare din cauza lipsei spatiului.
Concluzie
Intotdeauna, in urma unei extractii dentare, este esential sa va restaurati lipsa cat mai repede cu putinta.
Avantajele implantului dentar