Procedura de restituire – conform legislatiei în vigoare, reglementeaza doua etape succesive, cea administrativa ce este prealabila si obligatorie, urmata de procedura judiciara, ce se exercita de catre persoanele nemultumite de rezultatul obtinut pe cale administrativa.
Procedura administrativa a fost initiata si poate fi derulata de catre persoanele îndreptatite sau urmasii acestora si consta în depunerea unei notificari, la care trebuie sa ataseze toate actele prin care îsi probeaza complet dreptul asupra imobilului, caracteristicile imobilului si întinderea acestuia. Prin aceasta procedura s-a dorit rezolvarea rapida si fara cheltuieli a cererilor de restituire privind imobilele preluate abuziv.
Procedura judiciara, spre deosebire de procedura administrativa, este subsidiara si nu este obligatorie. Pentru o solutionare favorabila a proceselor, persoana care se considera îndreptatita la retrocedare trebuie sa-si probeze complet dreptul si întinderea acestuia.
Asadar, în lipsa procedurii administrative (macar depunerea notificarii în termenul legal), este imposibila procedura judiciara, fiind respinse cererile de restituire formulate direct catre instantele judecatoresti.
De retinut ca, neatacarea în justitie a dispozitiei ori deciziei de respingere/invalidare a cererii de restituire, în termenul prevazut de lege (30 zile), face ca masura respingerii/invalidarii sa ramâna definitiva, fara nicio alta cale, de orice natura, prin care sa vi se mai poata retroceda imobilul solicitat.