CONSERVANTI ALIMENTARI
Conservantii alimentari sunt substante chimice care opresc dezvoltarea si actiunea unor microrganisme sau le pot distruge, in functie de concentratia folosita si de specia microorganismelor. Conservantii au actiune specifica si maresc termenul de valabilitate al produselor in care se adauga.
ENZIME ALIMENTARE
Enzimele alimentare sunt compusi organici de natura proteica, prezent in celulele vii care “dirijeaza” procesele de sinteza si degradare din plante producand si pastrand energie. La nivel structural, enzimele sunt proteine care actioneaza ca si catalizatori biochimici, foarte selectivi, care permit realizarea unor reactii specifice cu o viteza foarte mare.
EMULGATORI
Emulgatorii sunt substante care au proprietatea de a stabiliza emulsiile care prin interactiunea cu amidonul si componentele proteice ale fainii conduce la imbunatatirea texturii si proprietatilor reologice ale aluatului.
AGENTI DE AFANARE
Agentii de afanare sunt aditivi alimentari care produc o cantitate mare de gaze pentru o masa minima de produs. Se utilizeaza la produsele care se obtin prin afanare chimica : checuri, blaturi, briose, foi rulada, etc.
AGENTI DE INGROSARE, GELIFIERE
Agentii de ingrosare sunt aditivi alimentari care maresc vascozitatea produsului si conduc la obtinerea de geluri, creme, sosuri, etc.
ACIDIFIANTI
Acidifiantii sunt substante cu caracter acid care maresc aciditatea si scad pH-ul in aluat.
ANTIOXIDANTI
Antioxidantii sunt aditivi alimentari care se utilizeaza pentru pastrarea calitatii grasimilor prin impiedicarea procesului de rancezire al acestora.