Banda kinesiologica – o alta abordare in kinetoterapie
Banda Kinesiologica sau Kinesio Tape, cum mai este denumita, a fost creata si folosita de Dr Kenzo Kase, un medic japonez, in urmă cu 25 de ani. Acesta a constatat ca metodele standard folosite in sport ofera suport si stabilitate, dar reduc mult amplitudinea miscarii, nu asigura suport fasciei musculare şi nu îmbunatatesc procesul de vindecare al zonei. Dr Kase a cautat o nouă metoda pentru sportivi care sa ajute in procesul de vindecare al tesuturilor traumatizate.
Banda Kinesiologica este o banda elastica folosita in prevenirea sau tratarea afecţiunilor musculare, articulare sau limfatice. A fost dezvoltata pentru accelerarea procesului de vindecare al tesuturilor traumatizate, exercitand o acţiune bio-mecanica asupra corpului uman. Inovatia acestei tehnici consta in asigurarea bunei circulatii a sangelui si formarea unui suport muscular sau articular. Fara latex si lejer de purtat pe durata mai multor zile consecutive, banda kinesiologica, poate fi utilizata pentru grupe de pacienti de la pediatrie si pana la geriatrie.
Aceasta metoda terapeutica ofera sustinerea musculara de care are nevoie un pacient, dar si reabiliteaza functia afectata. Urmarind diferiti receptori din sistemul somatosenzorial, banda kinesiologica atenueaza durerea si faciliteaza drenajul limfatic permitand in acest fel un aport ridicat de oxigen si o scadere a inflamatiei in zona afectata.
Bazata pe ani intregi de studii, banda kinesiologica este aplicata pe pacient in functie de nevoi, numai dupa o evaluare fizica prealabila detaliata. Rezultatele evaluarii vor dicta specificatiile aplicarii benzilor (marime, pozitie, tensiune) si a altor modalitati de tratament posibile.
Cateva dintre afectiunile care beneficiaza de aplicarea benzilor kinesiologice: – nevralgii cu diverse localizari; torticolis; spondiloza cervicala; tendinite; patologie ligamentara; – rupturi musculare; contuzii; sciatalgii; artrite; entorse; edeme de orice natura;