Pianul se amplaseaza intr-o incapere in care acustica este buna si nu exista decalaje ale sunetului sau ecou. Nu este suficient insa, sa ne preocupam doar de acustica si sa ignoram conditiile de mediu, pentru ca acestea pot influenta in egala masura calitatea sunetului. Pianele si pianinele sunt instrumente care, pentru a functiona corespunzator, au nevoie de o buna aerisire. Tocmai de aceea, pianul nu se amplaseaza niciodata in colt, ci mai degraba in centrul camerei, sau in apropierea unui perete interior, la o distanta suficient de mare de acesta pentru a permite circulatia continua a aerului
Va recomandam sa evitati asezarea instrumentului langa un perete exterior din doua motive:
- pe de o parte contactul cu conditiile atmosferice de afara afecteaza calitatea tonala si sonoritatea.
- pe de alta parte, peretii exteriori sunt de obicei prevazuti cu ferestre, iar carcasa de lemn a pianului trebuie ferita de razele directe ale soarelui, de umezeala sau de schimbarile bruste de temperatura.
De asemenea, asezati pianul la distanta de sursele de caldura sau ventilatie (calorifere, radiatoare, sobe, resouri sau aparate de aer conditionat). Acestea pot afecta sunetul sau mecanismul pianului.
Conditiile ideale pentru obtinerea unui sunet perfect
Pianul si pianina functioneaza cel mai bine atunci cand temperatura camerei este constanta (18-22° C), iar umiditatea aerului este de 50-60%. Cel mai bine ar fi sa masurati constant aceste variabile, pentru a oferi instrumentului dumneavoastra conditii excelente de functionare si o intretinere corespunzatoare.
Evitati umiditatea excesiva
Unele dintre componentele cheie ale pianului sunt confectionate din materiale corozive (pasla, stofa, pielea, metalul si piesele de precizie din lemn), ceea ce face ca instrumentul sa fie foarte sensibil la umezeala. Un nivel de umiditate prea ridicat duce la ingreunarea miscarii ciocanelor, deteriorarea calitatii sunetului, ruginirea pieselor metalice si afectarea touche-ului.
In zonele cu precipitatii bogate, este ideal sa contactati un tehnician local pentru sfaturi in ceea ce priveste intretinerea pianului. Din fericire, in Romania, cantitatea anuala de precipitatii este medie asa ca se pot lua cateva masuri simple pentru protectia instrumentului dumneavoastra de umezeala excesiva.
Cand cerul este innorat sau ploua, asigurati-va ca ferestrele si usile camerei in care se afla pianul sunt bine inchise. Nu uitati sa inchideti pianul dupa fiecare folosire. Husa care acopera instrumentul absoarbe o parte din umezeala camerei, cand vremea este ploioasa. Tocmai de aceea, este bine ca din cand in cand sa o scoateti la soare pentru a se usca bine si a se aerisi.
Atentie la aerul extrem de uscat
In perioadele secetoase, cand aerul devine excesiv de uscat, trebuie sa amplasam in camera cu pianul un vas cu apa, plante abundente sau un umidificator, pentru ca partile din lemn si pasla tind sa se contracte. In caz contrar, placa de rezonanta si alte piese din lemn care sunt imbinate prin lipire se vor dezmembra, piesele se vor deforma usor, cuiele vor incepe sa scape, iar acordajul pianului se va deteriora.
Evitati schimbarile bruste de temperatura
Cand o piesa rece este brusc incalzita, umezeala rezultata se va condensa si se va depune pe piesele de metal si pe corzile pianului, favorizand formarea ruginii. Pasla va absorbi umezeala, iar acest lucru va ingreuna miscarea articulatiilor si va afecta in final sunetul.
Nu asezati alte obiecte pe pian/pianina
Obiectele grele, pot influenta sunetul, prin aparitia unor vibratii deranjante. De asemenea, obiectele din plastic, vinil, si lichidele in general, dauneaza suprafetei, dar si mecanismului unui pian. Chiar si un buchet de flori reprezinta un risc pe care nu ar trebui sa vi-l asumati. Singurele exceptii de la aceasta regula sunt partiturile si, eventual, un metronom Maehlzel.
Curatarea pianului
Praful ingreuneaza miscarea ciocanelelor si duce la aparitia unor zgomote neplacute. Indepartati regulat praful de pe pian cu o carpa moale sau cu un pamatuf.
Nu folositi produse care contin alcool la curatarea tastelor. Folositi doar o carpa moale, iar daca exista zone unde murdaria persista, puteti inmuia carpa in putina apa cu sapun. Nu uitati insa, sa o stoarceti bine, pentru ca apa sa nu patrunda in interiorul pianului. Preventiv, tocmai pentru ca un pian este foarte dificil de curatat si sensibil la contactul cu orice alte materiale, va recomandam sa va spalati pe maini inainte de a canta. Partile lacuite (carcasa picioarele, etc) nu se vor spala cu sapun.
Acordajul si reglarea pianului
Chiar si daca luati toate aceste masuri, si aveti grija ca pianul dumneavoastra sa fie pastrat in conditii ideale, nu neglijati importanta unei evaluari periodice de catre un specialist. Exista doua feluri de interventii profesionale de care are nevoie pianul de cateva ori pe an: acordajul si reglarea. Prin acordaj pian se intelege ajustarea fiecarei note prin intinderea corzilor. Reglarea este procesul prin care componentele pianului care s-au deplasat de la loc in timpul interpretarii, sunt readuse la pozitia initiala. Performantele instrumentului depind in mare masura de precizia reglarii si de un acordaj bine facut. Nu incercati sa faceti asta singur, pentru ca puteti deteriora componente sensibile si greu de inlocuit. Apelati de fiecare data la un tehnician profesionist.