Ghidul Serviciilor
Mezze, Restaurant Libanez - Bucuresti
inapoi la firma 4447 vizite
Poza Despre Cultura Libaneza

Variante ale dansului Dabke se regasesc si in cultura Siriei, a Palestinei si Iordanului. Sub denumirea de Chobi, Dabke se regaseste ca dans traditional chiar si in Irak.

Pentru a va imagina miscarile dansului Dabke, va sugeram aseamnarea cu o sarba romaneasca.

Dans al comunitatii si solidaritatii, Dabke este dansat de catre membrii unei colectivitati, la nunti sau orice alt eveniment unde oamenii se aduna la sarbatoare. Ca si sarba romaneasca, dansul Dabke este dansat fie de femei, fie de barbati sau de femei si barbati la un loc. Conducatorul sirului de dansatori Dabke simbolizeaza un copac falnic, cu trunchiul drept, bratele in aer, intinse asemenea unor crengi vanjoase, iar picioarele, care parca zdrobesc pamantul prin bataia vioaie a ritmul alert, sunt asemenea unei radacini care isi cauta, cat mai adanc, legatura cu pamantul. Felul in care dansul armonizeaza sariturile si bataia pamantul cu picioarele reprezinta cea mai distincta caractaerictica a dansului Dabke. Conducatorul dansului mai este numit si "capul", si se identifica prin miscarea pe care o face, in aer, deasupra capului sau, cu o batista, iar in cazul caducatorului femeie, cu un sirag de margele. Conducatorul este singurul care poate sa improvizeze asupra tipului de dans sau sa impuna schimbarea ritmul, in timpul dansului, ceilalti urmandu-l.

Recordul mondial, pentru cei mai multi participanti la un dans Dabke, a fost doborat de 2,743 de dansatori, care au dansat, timp de sapte minute incheiate, dansul in sase pasi, insufletiti de traditie si dorinta de a stabili acest record.

Dansul Dabke a fost popularizat si, totodata dezvoltat prin aportul unor accente moderne, in secolul al douazecilea, de catre compozitori si cantareti libanezi, participanti, de-a lungul timpului, in cadrul legendarului festival Baalbek, organizat in orasul Baalbek din Liban.

Alaturi de Beirut, capitala tarii, orasul Baalbek se numara printre cele mai insemnate orase ale Libanului, istoria sa masurand peste 5,000 de ani. Considerat, pe vremea romanilor, cel mai important oras al Orientului, una dintre minunile lumii antice, si supranumit de catre greci, Heliopolis, adica "oras al Soarelui", in prezent, Baalbek constituie o atractie turistica, loc de pelerinaj si de inchinaciune pentru credinciosi, avand conotatii religioase foarte puternice.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.