Functia planetarei este de a transfera cuplul motorului de la cutia de viteze sau diferential la roti. De asemenea, trebuie sa compenseze toate variatiile de unghi sau lungime rezultate din manevrarea directiei pentru o sincronizare perfecta intre articulatii.
Planetarele auto – durata de viata
Durata de viata a planetarei este influentata atat de solutia constructiva (materialele folosite) cat si de regimul de utilizare a acesteia. Planetarele sunt expuse la solicitari maxime tot timpul in care vehiculul este in functiune. Pe langa unghiurile de deplasare in viraje si miscarea de translatie, imbinarile componentelor precum si burduful trebuie sa poata rezista la temperaturi cuprinse intre minus 40 si plus 120 ° C, precum si la viteze de pana la 2800 rpm.
O conducere agresiva, respectiv o actionare brusca a pedalei de acceleratie atunci cand rotile sunt virate, este una din cauzele reducerii duratei de viata a planetarelor.
Verificarea periodica a sistemului de franare si a suspensiei poate lungi viata planetarelor.
Supra solicitarea planetarelor auto
Utilizarea improprie a ambreiajului poate de asemenea avea efecte negative asupra planetarelor. Foarte multi dintre soferi, experimentati sau incepatori, elibereaza mult prea repede si brusc pedala atunci cand schimbatorul de viteze se afla intr-o treapta superioara, fapt ce duce la suprasolicitarea planetarelor si deci la o uzura prematura a acestora.