Detectori de miscare cu infrarosu
Masoara radiatia in infrarosu a obiectelor care apar in campul vizual al detectorului. Detectorul sesizeaza o miscare asa-zis aparenta in momentul in care o sursa care genereaza radiatie infrarosu (un animal, un om etc.) se interpune in fata unei alte surse care genereaza radiatie infrarosu (o usa, un perete etc).
Avantaje: sunt utilizati pe scara larga, in majoritatea aplicatiilor de detectie si semnalizare efractie, fiind ieftini si fiabili. Dezavantaje: pot genera alarme false din cauza curentilor de aer, a animalelor, a vegetatiei etc.
Detectori de geam spart
Sesizeaza spargerea unui geam cu ajutorul unui microfon incorporat, care monitorizeaza banda de frecventa specifica zgomotului de geam spart.
Avantaje: pot detecta tentativa de efractie chiar daca infractorul nu a intrat in obiectivul protejat (de exemplu infractorul a spart geamul si asteapta ascuns ca cineva sa dezarmeze sistemul). Dezavantaje: pot genera alarme false cand sensibilitatea este foarte mare.
Buton de panica / Pedala de panica
Activeaza alarma in momentul in care sunt apasate. De obicei, se amplaseaza disimulate astfel incat persoana care actioneaza aceste elemente sa nu faca miscari bruste si vizibile.
Avantaje: genereaza alarma in mod silentios in situatii de criza (de exemplu o spargere de banca). Dezavantaje: pot genera alarme false daca sunt actionate din greseala.
Bariera infrarosu
Se instaleaza de obicei in exteriorul obiectivului care trebuie supravegheat astfel incat orice tentativa de patrundere in interiorul obiectivului sa fie detectata. Barierele infrarosu pot fi montate in seturi de 2, 3 sau 4 pentru a forma o plasa de detectie infrarosu.
Avantaje: sunt proiectate pentru a functiona in mediu extern (cu variatii mari de temperatura, radiatii ultraviolete, curenti de aer etc). Dezavantaje: pot genera alarme false daca nu sunt instalate si intretinute corect (bariera, dar si mediul inconjurator).