Mănuşile electroizolante sunt echipamente individuale de protecţie frecvent utilizate de electricieni ca mijloc auxiliar de protecţie împotriva electrocutărilor, în toate tipurile de instalaţii electrice de joasă tensiune şi înaltă tensiune. Mănuşile electroizolante se constituie ca o barieră în calea trecerii curentului electric între conductorul aflat sub tensiune şi pământ, prin intermediul corpului uman.
Mănuşile electroizolante sunt executate din latex natural şi prezintă pe lângă proprietăţile de izolator electric şi alte caracteristici de protecţie împotriva unor substanţe sau medii care pot afecta corpul uman:A: rezistenţă la acizi;H: rezistenţă la ulei;Z: rezistenţă la ozon;M: înaltă rezistenţă mecanică;C: rezistenţă la temperaturi foarte joase (-40°C)R: cumulează caracteristicile protective de tip A, H, Z, M
Mănuşile electroizolante sunt dispozitive de protecţie care necesită verificare dielectrică periodică pentru a se asigura că sunt menţinute proprietăţile izolante ale acestora. Tensiunile la care sunt verificate aceste echipamente se numesc tensiune de tinere* / tensiune de încercare** iar valorile lor sunt reglementate de standarde în funcţie de tensiunea de utilizare. Verificările periodice trebuie realizate în condiţii speciale, în Laboratoare autorizate special pentru astfel de teste de către RENAR.
* Tensiune de ţinere = valoare specificată a tensiunii pe care o mănuşă trebuie să o suporte fără conturnare, amorsare, străpungere sau alt efect electric atunci cand tensiunea este aplicată în condiţiile specificate de standard.
** Tensiune de incercare = valoare specificată a tensiunii aplicate unei mănuşi pe parcursul unei perioade definite de timp, în condiţii specificate de standard, pentru a verifica dacă nivelul de izolaţie electrică este mai mare decât o valoare dată.