Ce sunt sistemele de control acces ?
Fie ca ne referim la un sistem de control acces sau la un interfon, fie la o bariera auto sau o poarta automatizata, ne gandim la a restrictioana sau controla accesul intr-un sau dintr-un perimetru. Astfel, daca o parte dintre aceste echipamente sunt destinate aproape in exclusivitate utilizarii industriale sau office (control acces in retea, turnicheti etc.), cele mai multe solutii sunt pentru uzul casei tale (poarta automatizata, automatizari usi de garaj, interfoane sau video-interfoane etc.)Sistemele de control acces sunt in general destinate companiilor, avand rolul de restrictiona accesul in functie de necesarul personalului angajat. Aceste sisteme pot fi individuale (stand alone) sau legate (unul sau mai multe) la un calculator. In cazul celor legate la calculator, se pot crea baze de date cu accesul fiecarei pesoane (detinatoare de cartele) cu nume, functie, data sau ora, chiar si poza. Pentru sistemele mai noi se pot folosi cititoare de amprenta, in locul cititoarelor de cartele.Sistemele de control acces, pot fi inter-conectate cu sistemul de alarma sau sistemul de supraveghere video, astel incat accesul printr-un punct controlat va ramane stocat intr-un DVR sau anuntat de catre un sistem de alarama.
Din ce este format un sistem de control acces ?
Ca si la sistemele de alarma, unitatea centrala este creierul acestui sistem, cea care iti deschide usa sau nu. Poate fi independenta (stand alone) si, avand numai functia de a limita accesul celor care nu au cartela sau pot fi legate in retea cu un calculator. Aceste sisteme, pot fi programate sa deschida niste usi sau sa faca si pontajul personalului angajat.Cititoarele de cartele sunt echipamentele care fac identificarea celor care au dreptul de a intra intr-un perimetru (sau de a iesi). Acestea pot si de interior sau de exterior.Se pot folosi cititoare de amprenta, pentru locatii cu personal numeros, ajungand in unele cazuri sa fie mai rentabile decat clasicele cititoare de cartele.Elemente acces sunt cele care iti dau voie sa patrunzi intr-un perimetru (yala electromagnetica, electromagnet aplicat, turnichet etc.). Acestea trebuie alese astfel incat sa se potriveasca necesitatii tale de securitate.Alte echipamente necesare mai sunt sursele de alimentare (trebuie bine calculate, consumul sistemelor de control acces fiind destul de mare), bratele amortizor, cablurile sau mufele.
Care sunt sistemele de restrictionarea accesului in mediu rezidential?
Interfonul sau video-interfonul este cel mai utilizat sistem de control al accesului. Este format dintr-un post exterior (poate fi destinat mai multor familii), o yala electromagnetica si postul (posturile) de interior. Pot fi utilizate si impreuna cu un sistem de control acces cu cartele, o bariera auto sau o poarta automatizata.Portile auto automatizate pot fi instalate atat in mediul rezidential, cat si in cel industrial su office. Pot fi conectate la un sistem de alarma, control acces sau ca sistem independent, acestea fiind deschise cu una sau mai multe telecomenzi. In mediul rezidential sunt deosebit de utile, mai ales pe vreme urata, evitand astfel coborarea din masina pentru deschiderea portilor.Automatizarile de poarta sunt de doua feluri: batante sau culisante. Modelul optim pentru resedinta ta este stabilit de catre tehnicianul nostru, in functie de spatiul disponibil si posibilitatea de prindere pe poarta.Usile de garaj automatizate se folosesc mai ales in mediul rezidential avand atat rol de protectie impotriva spargerii autoturismului tau, dar si ca protectie impotriva uzurii caroseriei sau vopselei masinii tale. Iarna, vei putea pleca de acasa cu masina ta uscata, fara a mai fi nevoie sa pierzi jumatate de ora cu dezapezitul ei, iar vara temperatura interioara a masini tale va fi mai mult decat confortabila, nemaifiind nevoie sa astepti ca sistemul de climatizare sa-ti faca aerul respirabil.