Ghidul Serviciilor
Dr. Vladescu Rucsandra - Cabinet Stomatologic Bucuresti
inapoi la firma 59 vizite
Poza Endodontie
Foto

Tratamentul endodontic presupune un procedeu de obturatie de canal si este considerat o procedura conservativa, deoarece vizeaza tratarea unei infectii dentare sau a unei carii dentare profunde, pastrând totodata cât mai mult din integritatea dintelui natural.

Tratamentul endodontic este cunoscut si ca „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului” si este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care trateaza „interiorul dintelui” (camera pulpara, sistemul de canale si nervii). Aceasta procedura este folosita pentru eliminarea infectiilor dentare si protejarea dintilor de infectii viitoare si un nou retratament.

Tratamentul clasic pentru obturatia de canal în care medicul realizeaza procedura cu ochiul liber are o rata de reusita de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigura o rata de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicala, cât si în cea chirurgicala.

Tratamentul endodontic are o serie de beneficii, printre care:

- Diagnostic precis;

- Tratarea corecta si completa a canalelor;

- Control asupra infectiei;

- Eficientizarea timpului de tratament si a investitiei financiare.

Bacteriile care patrund prin fisurile dintelui distrug treptat pulpa dentara, favorizeaza aparitia infectiei, provoaca destabilizarea dintelui în os, si în final, se poate ajunge chiar la pierderea dintelui.

Cauzele aparitiei infectiilor pulpei dentare si a nervilor sunt multiple, dar cele mai frecvente sunt: cariile profunde sau de mari dimensiuni, traumatismele la nivelul dintilor, afectiunile parodontale etc.

Riscul cel mai mare în cazul cariilor netratate este acela ca inflamatia sau necroza pulpei unui dinte se poate extinde si la dintii vecini.

Care sunt pasii tratamentului endodontic?

- Eliminarea completa a infectiei din canal;

- Curatarea si decontaminarea zonei asupra careia s-a intervenit;

- Adaugarea unei protectii pentru dintele afectat constând într-o coroana dentara Emax sau din Zirconiu.

La finalul interventiei, durerea va disparea, pentru ca tesutul nervos al dintelui tratat a fost scos si infectia eliminata. De asemenea, dintele va fi întarit cu ajutorul unei lucrari protetice, care va prelua fortele masticatorii si functia naturala a acestuia.

Care sunt semnele unei infectii pulpare?

- Sensibilitate atunci când muscati sau mestecati ori la temperaturi ridicate si scazute;

- Aparitia unei umflaturi în dreptul dintelui;

- Decolorarea dintelui sau înnegrirea acestuia;

- Durere (spontana, pulsatila, surda) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului;

- Reaparitia durerii la un dinte tratat în trecut.

Este tratamentul endodontic (obturatia de canal) dureros?

De regula, pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere în timpul realizarii tratamentului de canal, deoarece medicul utilizeaza un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului în cabinet. Cu toate acestea, în functie de materialul biologic, exista cazuri în care pacientii resimt o anumita sensibilitate local post-interventie, care poate fi tinuta sub control cu o medicatie recomandata de catre medicul coordonator.

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.