Primele scrieri despre folosirea foitei de aur, ne dezvaluie ca cei care au aplicat -o aparent primii sunt egiptenii --Egiptul Antic (in jur 2500BC) la piramide.
In Roma antica foita de aur era aplicata pe ornamentele cladirilor, in Europa renascentista < gold beaters> primeau asa numitii ducati (aur brut ) din care sa realizeze foita de aur. Ducatul a fost una din primele monezi aparute si standardizate dupa greutate. Dintr-un ducat se puteau face un anumit numar de foite de aur iar daca reuseau sa realizeze mai mult , acesta era profitul lor. Datorita faptului ca aurul e maleabil, se pot abtine foite care au grosimea de 0,0002- 0,0005 , sau chiar de 0,0001 mm (a 10.000parte dintr-un milimetru )
De- a lungul timpului , foita de aur a fost folosita pentru infrumusetarea mobilei si a interioarelor , transformandu-le in adevarate ,,declaratii" de avere , stil, calitate, opulenta.
In medicina, un izotop radioactiv al aurului (gold-198), este folosit pentru tratarea cancerului, iar in alte combinatii chimice ajuta la tratarea artritei. Se mai utilizeaza in stomatologie, in electronica (bun conductor de electricitate), reflecta caldura(e folosit la masinile de formula 1 McLaren), ajuta la pastrarea in timp a fotografiilor, etc.
Chimic, nu este afectat de aer, umezeala, sau agenti corozivi, deci este folosit atat pentru protejarea metalelor reactive, cat si pt monede si bijuterii. Un exemplu relevant este masca funerara a lui Tutankhamun.
Foita de aur este folosita chiar si in industria alimentara sub forma de fulgi sau praf, ca ingredient decorativ mai ales pentru dulciuri si bauturi. Aurul nu este toxic in stare pura (aur 100%)
Foita de aur este compusa din aur 22-24 de karate in combinatie cu argint si cupru.
Foita imitatie de aur este o combinatie de cupru si zinc, in diferite procentaje, de aici si diferitele nuante de culoare.