Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este un schit ortodox, cu viata de obste, aflat la o distanta de 15 kilometri de Bucuresti. Schitul este asezat pe teritoriul comunei Ganeasa, in judetul Ilfov, compusa din cinci sate: Moara Domneasca, Ganeasa si Cozieni, pe malul Lacului Pasarea, alaturi de Sindrilita si Piteasca.
Nu exista nici un loc pe fata pamantului, unde Domnul sa nu fi ingaduit ridicarea unui colt de rugaciune, prin mijlocirea oamenilor credinciosi si ravnitori de o viata aleasa, in pace si dragoste. Schitul ortodox, intemeiat dupa traditie sub forma unei mici asezari monahale, este situat de obicei intr-un loc mai retras, unde o comunitate monahala traieste in isihie, adica intr-o deplina liniste, a trupului, a mintii si a inimii.
Schitul a luat fiinţa cu voia lui Dumnezeu şi prin generozitatea unei familii creştine – Sorin şi Mihaela Marin – care se hotărăşte pentru construirea unei biserici prin osteneala proprie. Astfel în 1995, cu binecuvăntarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, începe înălţarea sfântului locaş care va fi terminat patru ani mai târziu şi sfinţit de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, pe atunci vicar al sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, la 13 noiembrie 1999.
In anul 2000, biserica a prins viata, fiind transformata, impreuna cu casa alaturata, in schit, prin mutarea aici a unei vietuitoare din apropiata Manastire Pasarea. Pana la sfarsitul acelui an, obstea cuprindea patru vietuitoare si un preot slujitor, asa ca, in anul urmator, cladirea, care cuprindea doar doua chilii, a fost supraetajata. Tot atunci s-a construit trapeza, o cladire octogonala, regasita dupa finisare in icoana hramului, fara ca arhitectul sau ctitorul sa se fi inspirat in mod constient de acolo.
Stareta schitului, Maica Hristofora, este o tanara calugarita venita din Manastirea Pasarea, aflata la doar cativa kilometri. Intampinarea cu dragoste parinteasca si cu chipul luminos a fiecarui credincios care calca pragul schitului aduce o mare bucurie, alaturi de certitudinea ca locul in poarta pe Hristos.
Schitul din Ganeasa nu apartine de Manastirea Pasarea, aflata in vecinatate, ci direct de Arhiepiscopia Bucurestilor. De obicei, schiturile sunt dependente de o manastire. Nu de putine ori, linistea si roadele duhovnicesti ale unui schit duc la cresterea obstii acestuia, in cele din urma ajungand la statutul de manastire. Cu toate ca schitul aduna o obste de sase vietuitoare, nu de putina vreme, acesta se straduieste sa-si randuiasca singur toate cele de trebuinta.
Imbinand rugaciunea cu munca, vietuitoarele schitului au ocupatii potrivite randuielii lor: cos si brodeaza vestminte preotesti, traduc in si din limbi moderne, predau muzica psaltica si incurajeaza intru toate autentica traditie ortodox-bizantina.