Ghidul Serviciilor
Scoala De Agenti De Politie "vasile Lascar"
inapoi la firma 1510 vizite
Poza Scoala de Agenti Politie Vasile Lascar
Foto

Strabatând soseaua ce duce spre munte, descoperim Scoala de Agenti de Politie ,,Vasile Lascar”, asezamânt plin de traditie ce sarbatoreste 50 de ani de existenta. De numele avocatului si deputatului liberal Vasile Lascar este legata prima lege organica a politiei, conceputa dupa principii moderne, pornind de la realitatile si necesitatile specifice românesti. El este cel care a dat stabilitate functionarului de politie.

Înfiintata la 1 februarie1968, institutia se numara printre primele scoli apartinând Ministerului de Interne care au pregatit politisti, oameni implicati în problemele comunitatii prin desfasurarea activitatilor specifice de mentinere a climatului de ordine si siguranta publica,de prevenire si combatere a fenomenului infractional.

În anul 1968, prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 3591 din 01.01.1968, aici se înfiinteaza Scoala Militara de Perfectionare a Subofiterilor de Militie Câmpina, iar la 1 martie 1968 aceasta îsi deschide portile pentru o prima serie de 500 de cursanti. În ianuarie 1993, cu prilejul aniversarii a 25 ani de la înfiintare, prin Ordinul ministrului de interne nr.273, unitatea a primit denumirea de: Scoala Militara de Agenti de Subofiteri de Politie "Vasile Lascar" Câmpina. Locul pentru amplasarea scolii a fost ales pe vechiul domeniu al savantului chimist dr. Constantin Istrati, care fusese donat de proprietar ca parc al orasului.În timpul celui de-al doilea razboi mondial se instaleaza aici o unitate militara germana, precum si depozite de munitie si armament, fiind un important punct strategic si militar privind accesul pe Valea Prahovei. Dupa razboi, redevine loc de agrement pentru câmpineni.

De-a lungul deceniilor de existenta, scoala a pregatit si a format peste 70 de promotii de politisti. Începând cu anul 2000, aici se pregatesc si agenti de politie femei, la început, prin alocarea, anual, a unui numar variabil de locuri, în functie de necesitati, în prezent numarul de locuri fiind nediferentiat . Din anul 2005, institutia este cunoscuta ca Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” Câmpina. În cei 50 ani de existenta, scoala a evoluat continuu. Au fost construite si amenajate spatii moderne de învatamânt, de cazare si blocuri alimentare unde pot servi masa concomitent peste 1500 de cursanti. De asemenea, au fost amenajate terenuri de sport, sali de pregatire fizica si recuperare si, nu în ultimul rând, sali documentare si laboratoare pentru toate specializarile în care îsi desfasoara activitatea agentii de politie.

Premergator împlinirii a 50 de ani, în premiera pentru institutiile Ministerului Afacerilor Interne, Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” a sigilat “Capsula Timpului” – o modalitate gândita pentru a nu se pierde din informatii, din mesaje si moduri de a lucra, pe fondul schimbarilor, al tranzitiilor, uneori bruste, dintre generatii. Astfel, s-a dorit sa se împartaseasca generatiilor viitoare din experienta si nivelul la care institutia se afla în momentul de fata (prezentul nostru, trecutul lor), cu tot ceea ce înseamna, în primul rând oamenii, atât personalul care lucreaza, cât si elevii, sistemul de învatamânt promovat, dotarea logistica, activitatea intra si interinstitutionala, recunoasterea profesionala în tara si în strainatate. Initiativa a apartinut domnului chestor de politie dr. Tomescu Ion, în semn de apreciere fata de activitatea întregului personal si a promotiilor de elevi/ cursanti, care s-au format ca specialisti ai Politiei Române, din anul 1968 si pâna în prezent. S-a ales ziua de 25 Martie 2016 ca moment de începere a curgerii timpului, pentru dubla sa semnificatie, si anume împlinirea a 194 de ani de atestare documentara a Politiei Române, iar emotia si importanta sunt amplificate de faptul ca se sarbatoreste în aceeasi zi cu Sfânta sarbatoare crestin-ortodoxa „Buna Vestire”. Termenul de deschidere stabilit este 25 martie 2043, atunci când Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” va avea 75 de ani de activitate.

Dintre toate institutiile de învatamânt ale M.A.I, scoala este cunoscuta si prin faptul ca este cea mai mare ca întindere si capacitate. Dupa evenimentele care au avut loc în România în 1989, pregatirea si formarea agentului de politie capata o noua dimensiune prin diversitatea si complexitatea domeniilor în care trebuie sa-si desfasoare activitatea. Scoala de agenti de politie s-a conformat acestor noi cerinte prin programe de învatamânt, care sa asigure cunostintele necesare specialistilor criminalisti, judiciaristi, crima organizata, arest transfer, circulatie rutiera, ordine publica si conductori câini. Institutie importanta a statului contemporan, politia trebuie sa fie în pas cu evolutia societatii civile.

Învatamântul desfasurat în scoala este parte integranta a sistemului de învatamânt de stat. Documentele elaborate la nivelul scolii, în concordanta cu cele elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, sunt permanent în atentia profesorilor, în activitatea de proiectare a unor finalitati si obiective care sa corespunda exigentelor societatii românesti si celei europene. S-a renuntat la ideea managementului general în favoarea managementului educational, ce are obiective clare si ierarhizate, principii de eficienta si calitate, functii specifice, afirmarea creativitatii în solutionarea situatiilor si mai ales abordare interdisciplinara.“Standardul de pregatire profesionala” a devenit documentul oficial de baza al procesului de învatamânt, derivat din standardul ocupational, iar noua programa scolara reglementeaza competente pe standarde ocupationale care se constituie în parametrii determinanti ai fixarii unor cerinte didactice adecvate, devenind instrumente operante ale comenzii sociale.

Vasile Lascar

Numele avocatului dr. Vasile Lascar, ca patron spiritual al scolii, a fost ales în semn de recunoastere a calitatilor sale, a conduitei morale, a pregatirii profesionale în domeniul dreptului si în cadrul Camerei legiuitoare a statului român, a preocuparii sale de a moderniza structurile politienesti si, nu în ultimul rând, ca ministru de interne la începutul sec. XX.

Avocatul liberal Vasile Lascar, a trecut prin Parlament prima lege organica a Politiei Române, conceputa dupa principii stiintifice moderne, pornind de la realitatile si necesitatile specifice românesti si având ca baza studierea aprofundata a organizarii serviciilor de politie moderne din Franta, Germania , Belgia, Austria etc.

La sustinerea în Senat a proiectului de lege (25 ian.1903), Vasile Lascar sublinia: ,,...orice alte reforme am face, oricât de bune si folositoare ar fi, ele ar fi de prisos daca n-avem garantata mai întâi ordinea publica si siguranta interioara a statului".

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.