ISTORICUL RASEI
Desi numele lui a creat deseori confuzii, in ceea ce priveste originea acestor caini, Maltesul nu este originar din Malta.Numele lui provine din semitica ” malat ” care inseamna refugiu sau port. Stramosii acestui caine mic traiau in porturile si orasele maritime din Mediterana Centrala, avand ca activitate principala vanatoarea soarecilor si sobolanilor care misunau in magaziile portuare si in calele corabiilor.Prima atestare istorica a rasei ii apartine lui Aristotel (384-322 I.H. ), care aminteste despre o rasa de caini mici cu numele latin de “canes melitenses”. Acest caine era cunoscut in Roma Antica drept companionul preferat al matroanelor. Reprezentari ale Bichonului Maltese , datorate unor picturi din renastere, arata acest caine mic in saloanele epocii alaturi de cele mai importante femei ale momentului.
STANDARD
Bichonul Maltese este un caine de talie mica, care se adapteaza usor la un spatiu redus. Devotat cu totul stapanilor lui, in tot ceea ce face are drept scop fericirea acestora. Maltesul este un veritabil caine de companie, cu par foarte lung, matasos si alb. Corpul este compact, cu osatura delicata, dar in acelasi timp robust. Ochii negri si patrunzatori sunt subliniati elegant de genele in aceasi culoare.Exista trei versiuni ale standardului de rasa: standardul UK (Marea Britanie ), standardul FCI ( Federatia Chinologica Internationala), standardul AKC ( American Kennel Club)
TEMPERAMENT
Temperamentul acestor caini reprezinta factorul care ii diferentiaza cel mai mult de alte rase canine. Maltesul este un caine plin de viata, jucaus si curajos, in ciuda dimensiunilor sale reduse. Delicat, iubitor si increzator, ramane devotat stapanului sau pentru intreaga viata. Extrem de inteligent, invata foarte usor orice truc. Indraznet si rapid, este primul care da semnalul de alarma la auzul oricarui zgomot dubios. Vorbim, asadar, despre un animal de companie gratios, de dimensiuni reduse, dar plin de viata. Se intelege foarte bine cu ceilalti caini chiar si cu alte specii de animale. Iubeste joaca in afara casei si nu da inapoi de la nicio provocare.
PROBLEME DE COMPORTAMENT
Maltesul este predispus la asa numitul ” Sindrom al cainelui mic ” . Cainii mici si-au castigat reputatia de certareti, gelosi, posesivi si agresivi cu strainii. De ce se intampla acest lucru? Raspunsul este simplu : Din vina stapanilor! Fiind mici, pufosi si draguti, stapanii tind sa ii rasfete exagerat de mult, sa le permita un comportament gresit pentru simplul fapt ca sunt inofensivi, prin prisma marimii. Daca un Ciobanesc German sare pe un om, toata lumea este de acord ca acel comportament trebuie corectat. Daca un Maltese face acelasi lucru, oamenii il privesc ca pe un comportament simpatic si prietenos. Nimic mai putin adevarat. Saritul pe oameni este de fapt, in limbajul canin, o invadare a spatiului personal. Un astfel de comportament nu trebuie permis, cainele pierzandu-si identitatea si locul bine stiut in “haita” .
TOALETAJ
Un aspect foarte important care trebuie punctat este ingrijirea de care au nevoie acesti caini. Reprezinta chiar un factor de decizie in achizitia unui astfel de exemplar, pentru ca nu oricine il poate ingriji asa cum se cuvine. Este nevoie de timp, pricepere si produse cosmetice de calitate. Fiind o rasa cu blana lung, Maltesul necesita o ingrijire speciala. Daca blana este toaletata si intretinuta pentru concursurile de frumusete, atunci lungimea ei este de aproximativ 20-25 cm, atarnand de o parte si de alta a corpului. Cei mai multi stapani aleg o tunsoare comoda, numita”puppy cut”.Daca maltesul tau nu participa la expozitii de frumusete, o baie regulata ii asigura toaleta necesara. Periatul zilnic este foarte important si trebuie facut cu delicatete si produse adecvate, intrucat pielea si blana sunt sensibile. Ochii se curata aproape zilnic, pentru a preveni petele rosiatice. Niciodata nu se incepe baia inainte de a peria in profunzime blana cainelui, pentru a avea convingerea ca nu exista noduri. Dupa baie, asigura-te ca blana este uscata bine cu un uscator de par, se prinde motul in varful capului si se curata urechile. Toaletarea saptamanala presupune si taiatul unghiilor si a parului dintre pernute. Toaletajul difera cu siguranta in cazul cainilor care participa la expozitiile canine.In momentul in care blana lor devine suficient de lunga, se impacheteaza cu produse speciale. Acest tratament asigura o crestere continua a blanii. Ingrijirea lor nu este deloc usoara, dar cu siguranta rezultatul merita orice efort. Crescatorul de la care achizitionezi puiul te va ajuta in mod cert cu toate informatiile de care ai nevoie pentru a deprinde tainele unui toaletaj de calitate.
MITURI DESPRE BICHON-UL MALTESE
” Sa nu prindem parul cainelui in mot pentru ca orbeste de la lumina soarelui “Nimic mai neadevarat! Ochii Maltesului necesita o ingrijire speciala, firele de par nu trebuie lasate sa ajunga in ochi. Tocmai de aceea motul se prinde de la varste foarte mici, facand parte din procesul zilnic de ingrijire.” Maltesului ii este foarte cald vara si de aceea il tundem “Fals! Ii tundem pentru ca nu avem timp sau rabdare sa le asiguram un minim toaletaj si o baie saptamanala. Acesti caini provin din porturile Marii Mediterane, sunt invatati cu temperaturi ridicate, iar blana ii protejeaza de temperatura ridicata a solului si de razele soarelui. Bichonii tunsi la piele pot suferi de arsuri solare.
ALIMENTATIA
Este foarte important de stiut inca de la inceput ca avem de-a face cu un catel sensibil, predispus la afectiuni ale ficatului. De accea, alimentatia reprezinta un factor primordial in ingrijirea Maltesului. Se recomanda in primul rand hrana uscata super premium, pentru rase de talie mica. In paralel se pot hrani cu cantitati mici de legume, fructe, carne de pui sau vita, branza degresata.
BICHON MALTESE TOY / TEACUP – EXISTA UN ASTFEL DE CAINE?
Acesti termeni se refera la un caine care este mai mic decat prevede standardul de rasa. In ciuda frecventei cu care sunt folositi acesti termeni, Bichonul Maltese este o singura rasa si nu are variatii de marime precum Toy sau Teacup. O persoana care incearca sa isi vanda cainii folosindu-se de acesti termeni, fie isi induce in eroare potentialii cumparatori, fie chiar are astfel de caini, dar ei sunt obtinuti in mod artificial, lipsit de etica si cu probleme enorme de sanatate!De ce unii “crescatori” vand Maltese Mini daca aceasta rasa nu exista?1. Exista crescatori care vor vinde pui obisnuiti de Maltese, sau metisi ( tot albi si pufosi , la varste fragede ) , promovandu-i ca pe exemplare mini pentru a satisface cerintele cumparatorilor, insa acest lucru nu este real si la maturitate cainii vor avea intre 3-4 kilograme asa cum prevede standardul, sau vor fi mai mari. Aceasta practica reprezinta o inselatorie, nu este normal sa ii setezi cumparatorului asteptari false despre puiul pe care i-l oferi.2. Alti crescatori chiar vor obtine, prin metode artificiale, pui de dimensiuni foarte mici, cu probleme de sanatate foarte grave. Acesti caini au o speranta de viata de cca. 5 ani, timp in care se pot confrunta cu probleme de inima, dentitie, osatura. Maltesul este prin definitia sa un caine de mica dimensiune, de ce sa alimentam aceasta obsesie de a obtine ceva si mai mic, cu pretul sanatatii acestei rase?Asadar, nu exista Maltese Toy, iar daca cineva se chinuie sa iti vanda asa ceva, gandeste-te de 10 ori inainte sa cumperi!