Ghidul Serviciilor
Canisa Hello Yorkies
inapoi la firma 1819 vizite
Poza Rasa Yorkshire Terrier
Foto
Foto
Foto

Rasa Yorkshire Terrier dateaza inca din prima jumatate a secolului XIX. Principala utilitate a acestei rase era sa vaneze sobolani si mici rozatoare din mine si ferme de bumbac, in tinutul Yorkshire, din nordul Angliei. Desi expertii nu se pot decide exact din ce incrucisari de rase se trage Yorkshire Terrier-ul, urmatoarele rase au fost sugerate : Skye Terrier, Danie Dinmont Terrier si Manchester Terrier. In anul 1865 s-a nascut cainele Huddersfield Ben care a devenit exemplarul etalon in fondarea rasei, iar in anul 1970 rasa Yokshire Terrier a fost recunoscuta oficial de catre UK Kennel Club. Yorky au castigat o popularitate foarte mare ca si caini de companie, in special pentru doamnele din inalta societate, din cauza frumusetii, a caracterului jucaus si a dimensiunii mici.Rezultatul este Yorkshire-ul pe care il stim astazi, un excelent companion cu o inima neinfricata, cu o blanita cu o textura ca de matase colorata intr-un albastru otel pe corp si un auriu intens pe cap si membre.

 

Yorkshire Terrier-ul este un terrier de tip toy. Roba, considerata emblema rasei, trebuie sa atarne drept pe de o parte si alta a corpului, cu o textura matasoasa de culoare albastru-otel inchis pe corp si auriu pe cap si membre. Corpul trebuie sa fie bine proportionat si compact. Atitudinea confidenta si capul purtat sus ii da o alura de catel infumurat si viguros.Folosind ca si sursa de inspiratie cele trei standarde oficiale ale rasei, publicate the American Kennel Club- AKC, Federatia Chinologica Internationala – FCI si The Kennel Club -TKC ( Marea Britanie), voi insira mai jos cateva aspecte si criterii definitive ale rasei :

 

Corpul

 Trebuie sa fie compact, bine proportionat cu un spate drept si scurt

 

Capul

 Mai degraba mic si plat, nu foarte proeminent sau rotund. Ochii mijlocii, de culoare inchisa, stralucitori, ce ii ofera o expresie inteligenta. Distanta dintre ochi trebuie sa fie egala cu distanta dintre ochi si varful nasului, impreuna formand un triunghi perfect. Nasul este negru cu un bot nu foarte lung, iar muscatura trebuie sa fie in foarfeca cu o dentitie completa.Urechile sunt mici, in forma de ” V ” , purtate erect si nu prinse foarte departe una de cealalta.

 

Roba

 Parul trebuie sa aibe o textura foarte matasoasa, perfect drept, cu un aspect foarte lucios.Culoarea trebuie sa fie un albastru-otel inchis pe corp si aurie pe cap si membre

Coada

 Cu mult par, de o culoare albastra mai inchisa decat pe restul corpului, in special la varf. Purtata un pic mai sus de nivelul spatelui, cat mai drept posibil. Lungimea cozii trebuie sa ii ofere o aparenta echilibrata. In Statele Unite ale Americii inca se practica taierea cozii la jumatatea lungimii, in primele zile de viata ale puilor. In Europa insa, exemplarele cu coada taiata sunt tot mai rare, deoarece tot mai multe tari au recurs la interzicerea acestor practici.

Atitudine

 Prezinta o miscare libera si energica, cu un spate drept.

Greutate

 Toate cele 3 standarde oficiale ale rasei Yorkshire Terrier, prevad o greutate maxima de 3,2 Kg .

 

PARTICULARITATI ALE RASEI 

TEMPERAMENT

Yorkshire Terrier-ul este un caine mic cu o personalitate mare! Foarte energic, curajos, loial si inteligent. Poate fi companionul ideal pentru stapanii dornici de o ‘aventura’ cu un mic Terrier  in cautare de multa atentie si afectiune.Avand o personalitate foarte mare si complexa, intr-un corp mic, Yorkie au nevoie de stapani care sa ia loc de ‘sef de haita’. Fiind niste caini foarte inteligenti, invata foarte usor sa manipuleze stapanii in favoarea lor. Aspectul simpatic si mutrita draguta, pe care stiu cand si cum sa o foloseasca, ii fac pe stapani sa cedeze usor la orice nazbatie. Acesti caini au tendinta sa dezvolte probleme de comportament daca nu li se aplica un minim de limite si dresaj corespunzator. Desi sunt considerati catei de companie, Yorky inca isi arata mostenirea de Terrier.Sunt foarte atasati de stapani, cateodata pot fii foarte protectivi, iar curajul de care nu duc lipsa ii pot face sa fie agresivi fata de alte animale sau oameni. Este un excelent paznic, foarte vigilent si neinfricat.Tot timpul alerti si dornici sa invete lucruri noi. Yorkie sunt foarte usor de dresat, dar uneori pot deveni destul de incapatanati, insa cu rabdare si perseverenta invata in scurt timp orice comanda.Foarte energici, adora plimbarile si joaca. Pe cat sunt de energici pe atat stiu sa isi arate afectiunea, si cu fiecare ocazie, savureaza din plin sa se relaxeze alaturi de stapani.Datorita dimensinii mici si a fragilitatii, sunt recomandati familiilor cu copii mari.Yorkshire Terrier-ul este poate fi un membru de familie foarte special, dar are nevoie de un conducator care sa stie sa trateze cu blandete si atitudine potrivita acest minunat caine.

 

TOALETAJ

 Rasa Yorkshire Terrier are nevoie constanta de un toaletaj corespunzator cu produse speciale. Datorita parului foarte matasos, necesita periaj zilnic pentru a preveni fomarea de noduri. Un yorkie fericit si sanatos trebuie sa aibe un par pe masura.Parul lor creste incontinu, cainilor care participa la expozitii de frumusete li se prinde parul pe moate speciale pentru a preveni ruperea blanii si a favoriza procesul de crestere a unei robe impecabile. Proprietarii de Yorkie pentru companie, recurg de cele mai multe ori la tunsori comode pentru a facilita toaletajul zilnic

 

TOALETAJUL UNUI YORKSHIRE TERRIER TUNS

 

Deoarece acesti caini au parul foarte asemanator cu cel uman, ei se pot spala o data la 7 – 10 zile, cu sampon si balsam special pentru rasa Yorkshire Terrier.Datorita predispozitiei rasei la formarea de tartru, se recomanda spalatul si curatatul dintilor. Puii se pot obisnui de mici cu acest procedeu, pe piata existand produse speciale pentru caini ce au un gust delicios.Inainte de baie, parul trebuie pieptanat bine, pe corp se foloseste o perie radiala cu tepi metalici, iar parul de pe cap se piaptana cu un piaptan normal, de preferat cu coada. In cazul in care se gasesc noduri in blanita, ele se pot descurca cu ajutorul degetelor sau/si cu coada piaptanului. In cazul in care nodul este foarte bine strans, se poate folosi un balsam tip spray pentru a facilita descurcarea parului.Dupa baie, se recomanda curatirea urechiuselor, se pot folosi betisoare de ureche de uz uman. Blanita trebuie sa fie uscata bine cu aparatul de uscat. Parul din varful capului, se prinde cu un elastic intr-un mot, pentru a preveni iritarea ochisorilor, sau se poate opta pentru o tunsoare cu parul de pe cap scurt. Contrar a ce spun unii, cainii nu sufera de cald daca au parul lung. El are menirea de a ii proteja termic indiferent daca este frig sau cald afara, atata timp cat blanita este sanatoasa si aerisita.Intr-un mod constant, 2-3 saptamani, acesti caini trebuiesc tunsi la varful urechilor pentru a preveni lasarea lor. Pentru o igiena cat mai buna, tot intr-un mod constant, trebuie tuns parul dintre perinite si zonele intime, iar ungiutele trebuiesc taiate.In cazul in care considerati ca nu puteti sa ii acordati Yorkie-ului dvs. un toaletaj corespunzator, apelati la un salon de toaletaj specializat, o data la maxim 6 saptamani.Cainii tunsi ‘la piele’ pot suferi de arsuri solare!!!

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.